| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Wykończenie wnętrz > Podłogi > Skala twardości drewna wg Brinella

Skala twardości drewna wg Brinella

Skala twardości Brinella jest skalą opracowaną przez szwedzkiego mechanika Johana Augusta Brinella. Twardość w skali Brinella używana jest między innymi do określania twardości drewna. Skala ta może być szczególnie przydatna, kiedy wybieramy drewno do wykonania posadzki. Zobacz jaką twardość mają poszczególne gatunki drewna.

W 1900 roku szwedki mechanik Johan August Brinell przedstawił opracowaną metodę pomiaru twardości metali. Metoda polegała na wciskaniu metalowej kulki o średnicy ok. 1 cm w badany obiekt. Do obliczeń stosowano specjalny wzór, który pozwalał określić skalę twardości. Metoda pomiaru twardości wg Brinella stosowana jest powszechnie na całym świecie, za jej pomocą mierzy się zarówno twardość drewna jak i metali. Podczas badania, stalowa 1 cm kulka obciążana jest siłą 100 kg. Twardość mierzona jest w skali Brinella (BHN). Im wyższa jest wartość – tym twardsze jest drewno. W poniższej tabeli przedstawiono twardość poszczególnych gatunków drewna. Wartości podane w tabeli są wartościami średnimi.

Twardość poszczególnych gatunków drewna

(wg skali Brinell'a)

Sosna

1,6

Olcha

2,1

Brzoza

2,6

Klon europejski

3,0

Czereśnia

3,2

Mahoń

3,2

Orzech amerykański

3,4

Kapur

3,4

Iroko

3,5

Teak

3,5

Wiśnia

3,6

Dąb

3,7

Dąb czerwony

3,7

Buk (buk czerwony)

3,8

Amerykański dąb czerwony

3,8

Europejski dąb czerwony

3,8

Jesion

4,0

Hevea

4,3

Drzewo różane

4,4

Doussie

4,4

Jarrah

4,4

Palisander

4,5

Red Balau

4,5

Yellow Balau

4,5

Eukaliptus

4,7

Twardy klon

4,8

Klon kanadyjski

4,8

Merbau

4,9

Mutenye

5,0

Kempas

5,5

Sukupira

5,6

Jatoba

7,0

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Małgorzata Gosińska

Główna księgowa

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »