| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Remont > Porady internautów > Czy wiesz jak wybrać grill?

Czy wiesz jak wybrać grill?

Zastanawiasz się jaki grill kupić – węglowy czy gazowy? Wybór sprzętu do grilla zależy w dużej mierze od twoich preferencji i możliwości finansowych. Jeżeli zupełnie się na tym nie znasz, zapoznaj się z moimi wskazówkami.

Przede wszystkim zastanów się gdzie będziesz używać grilla – na balkonie czy w ogrodzie, ile jedzenia na raz chcesz przyrządzać, jaka techniką chcesz przyrządzać jezdnie – tradycyjną, czy też barbecue lub wędzenie oraz jak często zamierzasz grillować.

Jeżeli zamierzasz grillować w ogrodzie i masz dużo miejsca możesz wybierać od grillów murowanych przez elektryczne, węglowe, gazowe po grillowędzarnie. Ceny grillów wahają się od 80 zł do 10 tysięcy za grillowędzarnie.

Jeżeli nie masz możliwości robienia grilla w ogrodzie i pozostaje ci mały balkon, wybierz specjalny grill balkonowy. Modele tego typu mają często uchwyty, które pozwalają zawiesić grill na barierce. Ceny tego typu modeli zaczynają się od 160 zł. Koniecznie pomyśl, czy nie będziesz dymił sąsiadom z góry. Na balkon najlepiej wybrać grill elektryczny. W tym wypadku nie będziesz musiał martwić się o wynoszenie popiołu czy organizowanie ciężkiej butli gazowej. Wadą niestety będzie dość mdły smak jedzenia – bez specyficznego aromatu i brązowej skórki jaką daje grill węglowy.

Jeśli zamierzasz zabrać grill na wycieczkę lub na plażę, idealnym rozwiązaniem jest przenośny grill typu hibachi. Po złożeniu można schować go do plecaka. Jest to prosty grill wyposażone w ruszt i palenisko węglowe. Jednorazowo można nim przygotować posiłek dla 3 osób. Kosz – zwykle kilkanaście złotych. Można również kupić turystyczny grill gazowy.

Osobiście polecam małe grille kuliste z przykrywką, które są odrobinę większe niż hibachi, ale równie mobilne i dają więcej możliwości.

Jeżeli zamierzasz przyrządzać jedzenie dla większej liczby osób, np. na przyjęcie w ogrodzie, najlepszy będzie grill gazowy z wielkim rusztem, mieszczącej jednorazowo nawet kilkadziesiąt porcji.

Do tradycyjnego grillowania nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Jeśli natomiast chcesz zabawić się w barbecue, koniecznie kup grilla z przykryciem. Do wędzenia najlepsza będzie grillowędzarnia.

Częste grillowanie (co najmniej 1 na 2 tygodnie przez cały letni sezon) wymaga wytrzymałego sprzętu. Nie radzą oszczędzać, po prostu zainwestuj od razu w porządny sprzęt z nierdzewnej emaliowanej porcelaną stali za kilkaset złotych. Sprzęt spokojnie posłuży ci przez kilka sezonów. Polecam wybierać sprzęt sprawdzonych marek: Weber, Broil King, Barbecook czy Cadac.

Wybierając tradycyjny, prosty grill, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na powierzchnię rusztu i pomyśl ile osób będziesz musiał „wykarmić” podczas przyjęcia. Z zasady powierzchnia rusztu nie powinna być mniejsza niż 0,2 m kw.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Marcin Pietrusiński

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »