| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Remont > Porady internautów > Czy wiesz jak wybrać grill?

Czy wiesz jak wybrać grill?

Zastanawiasz się jaki grill kupić – węglowy czy gazowy? Wybór sprzętu do grilla zależy w dużej mierze od twoich preferencji i możliwości finansowych. Jeżeli zupełnie się na tym nie znasz, zapoznaj się z moimi wskazówkami.

Jeżeli decydujesz się na grill gazowy lub elektryczny, zwróć uwagę na moc cieplną. Nie daj się zwieść myśleniu, że im większa moc tym lepszy jest grill. Przede wszystkim liczy się efektywność spalania paliwa – jeżeli będzie niska, grill będzie marnował gaz, w związku z czym koszty grillowania będą wyższe. Jeżeli nie masz wygórowanych potrzeb, wybierz grill o mocy 6,5-14,5 kWh.

Jeżeli jest to grill gazowy, sprawdź, czy kurki łatwo się kręcą i czy ma dwa palniki (potrzebne do grillowania pośredniego).

Sprawdź z jakiego materiału jest wykonany grill. Najlepiej żeby był ze stali nierdzewnej lub chromowanej albo ze stali emaliowanej porcelaną. Kratki rusztów powinny być z żeliwa, a raczki, uchwyty i osłony z aluminium.

Zorientuj się, czy jest możliwość zainstalowania dodatkowego wyposażenia, np. rożna obrotowego, patelni i tacek, koszów do węgla i brykietu, rusztów itp.

Grill węglowy czy gazowy? Jeden i drugi ma swoje zalety i wady. Grill węglowy jest niezależny od sieciowych źródeł energii - wystarczy worek węgla i podpałka, ale jest trudniejszy w obsłudze niż gazowy. Gazowy wymaga z kolei dostępu do źródła gazu – instalacji gazowej (w przypadku zasilanego gazem ziemnym) lub butli z gazem (na propan butan), ale zaletą jest łatwe rozpalanie i kontrolowanie temperatury.

Moja rada: jeżeli zależy ci na wyrazistym smaku i aromacie przyrządzanego jedzenia, wybierz grill węglowy. Wymaga wprawdzie wprawy w rozpalaniu i utrzymywaniu odpowiedniej temperatury, ale smak potraw jest zdecydowanie lepszy niż w grillu gazowym czy elektrycznym. W grillu węglowym szybciej i łatwiej przygotujesz jedzenie, ponieważ można w nim uzyskać temperaturę ponad 260 st. W przeciętnym grillu gazowym nie można uzyskać takiej temperatury, dlatego czas pieczenia jest dłuższy (chyba, że zainwestujesz w grill gazowy, który pozwala osiągnąć temp. 480 st. C).

Na grillu gazowym trudniej jest uzyskać chrupiącą skórkę, ale nie jest to niemożliwe. Trzeba rozgrzać grill do najwyższej możliwej temperatury i opiekać jedzenie przez 4 min z jednej strony, a następnie przewrócić na druga stronę i zamknąć pokrywę. Mięso nie będzie jednak miało aromatu i chrupkości jaką daje grill węglowy.

Grill gazowy wybierz jeśli nie masz możliwości (np. obecność sąsiadów, mało miejsca itp.) lub chęci na rozpalanie grilla węglowego i w dodatku nie jesteś wytrawnym smakoszem grillowanych potraw.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

IESE Business School

Informacje o IESE

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »