| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Remont > Porady internautów > Czy wiesz jak grillować techniką pośrednią?

Czy wiesz jak grillować techniką pośrednią?

Grillowanie pośrednie polega na pieczeniu jedzenia obok źródła ciepła. Mięso umieszczamy nie bezpośrednio nad płomieniem, lecz lekko z boku. Oto kilka wskazówek, jak właściwie grillować metodą pośrednią.

Grillowanie technika bezpośrednią umożliwia równomierne i stopniowe wypiekanie mięsa, podobnie jak w piekarniku. Unikamy tu sytuacji, kiedy skórka mięsa jest prawie zwęglona, podczas gdy w środku mięso jest jeszcze surowe.

Zaletą tej techniki grillowania jest także możliwość uzyskania dwóch rodzajów ognia, a więc i dwóch stref ciepła na jednym grillu.

Technika idealna do pieczenia kurczaka w całości lub w częściach. Najpierw przez 10 min. Opiecz kurczaka na średnim ogniu bezpośrednio nad paleniskiem, następnie umieść go z dala od bezpośredniego ognia nad pojemnikiem na tłuszcz i piecz pod przykryciem aż będzie gotowy.

Techniką pośrednią najlepiej piec duże kawałki mięsa, całego kurczaka, polędwicy wieprzowej, schabu, żeberek oraz dużych pieczeni.

W grillu węglowym połóż jedzenie na ruszcie tak, żeby nie leżało bezpośrednio nad płomieniem. Żar umieść rozłóż dookoła rusztu lub obok pojemnika na tłuszcz.

W grillu gazowym z dwoma palnikami zapal tylko jeden z nich i połóż jedzenie nad niezapalonym palnikiem. Jeżeli twój grill posiada tylko jeden palnik, umieść jedzenie w aluminiowej folii i piecz nad bardzo małym ogniem.

Zanim umieścisz jedzenie na ruszcie, porządnie rozgrzej grill. Zapal wszystkie palniki i opuść pokrywę na około 15 min. Po tym czasie zgaś jeden palnik i przystąp do grillowania.

Nie zapomnij umieścić w grillu pojemnika na ściekający tłuszcz. Najlepiej nalać do niego trochę wody, żeby jedzenie piekło się w wilgotniejszym powietrzu.

Połóż na ruszt jedzenie i zamknij pokrywę grilla, aby zapobiec utracie ciepła i dymu.

W grillu węglowym można częściowo przymknąć dolne i górne otwory wentylacyjne, żeby zmniejszyć intensywność ognia. Koniecznie więc przeczyść popielnik przed rozpaleniem ognia. Do paleniska będzie wtedy docierała większa ilość powietrza z dolnych otworów wentylacyjnych.

reklama

Data publikacji:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Metoda pośrednia - grill gazowy
Metoda pośrednia - grill gazowy

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Lidia Bucka

Adwokat, doktor nauk prawnych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »