| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Remont > Porady internautów > Czy wiesz jak grillować na otwartym ogniu?

Czy wiesz jak grillować na otwartym ogniu?

Grillowanie na otwartym ogniu to najpopularniejszy sposób przyrządzania potraw na grillu. Piecze się szybko i łatwo. Trzeba jedynie uważać, by nie przypalić grillowanych potraw. Oto kilka moich sprawdzonych sposobów, aby tego uniknąć.

Jeżeli posiadasz grill węglowy, rozłóż węgiel równomiernie wychodząc kilka centymetrów poza powierzchnie rusztu.

Ustaw rusz na wysokości 10-15 cm powyżej ognia.

Z doświadczenia wiem, ze lepiej piec nad średnim ogniem, ponieważ łatwiej jest wtedy kontrolować proces pieczenia. Unikniesz wtedy sytuacji, kiedy skórka kiełbasek lub mięsa jest mocno brązowa, podczas gdy w środku są one jeszcze surowe.

Koniecznie zadbaj o odpowiednia temperaturę w grillu. Przykładowo, przyrządzanie steków o grubości 3,5-5 cm można zacząć od opieczenia ich nad intensywnym ogniem, a następnie po ok. 10 minutach, dopiec je nad mniejszym płomieniem, żeby uzyskać chrupiącą skórkę i krwisty albo średnio wypieczony środek.

Mięso drobiowe i wieprzowinę radzę przyrządzać na średnim ogniu, żeby środek mógł się dobrze upiec. Warto wtedy użyć pokrywy do grilla - mięso uzyska łady aromat dymu, zwłaszcza jeśli dodajesz do paleniska drewna.

Kotlety wieprzowe lepiej piec pod przykryciem – wypiekają się wtedy bardziej równomiernie i lepiej zachowują soczystość.

Jeżeli jednak jedzenie zbyt szybko się rumieni, otwórz pokrywę albo zamknij górne otwory wentylacyjne.

Polecam grill typu kominek, ponieważ dłużej trzyma ciepło i nie rozwiewa dymu, a rożen można umieszczać na różnych wysokościach.

Techniką bezpośrednią grilluje się filety z kurczaka, polędwiczki wołowe, kotlety wieprzowe i jagnięce, ryby, owoce morza, hot dogi i hamburgery.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Grzegorz Miłkowski

Specjalista w zakresie public relations

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »