| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Remont > Porady internautów > Czy wiesz jak usunąć plamy po herbacie i kawie?

Czy wiesz jak usunąć plamy po herbacie i kawie?

Bezskutecznie walczysz z plamami z kawy lub herbaty? Sprawdź, jak najprościej je usunąć!

Plamy z herbaty: Najczęściej plamy z herbaty i kawy pojawiają się na obrusach. Aby je usunąć z kolorowych tkanin wcieramy w nie roztwór boraksu (o stężeniu 10%), w przypadku białych używamy sok z cytryny. Jeśli po wypłukaniu w wodzie zauważysz, że zostały zacieki, natrzyj je mieszaniną jednoprocentowej wody utlenionej z dodatkiem amoniaku (5-6 kropli).

Świeże plamy po herbacie z odzieży wełnianej najlepiej jest usuwać za pomocą czystego alkoholu wymieszanego z taką samą ilością octu lub za pomocą białego, wytrawnego wina. Jeśli chcemy usunąć plamę dopiero po kilku lub kilkunastu dniach, wetrzyjmy w nią mieszaninę octu, wody i spirytusu denaturowego (równe ilości). Możemy w tym wypadku użyć również gliceryny i jednoprocentowej wody utlenionej (wcieramy je kolejno po sobie).

Do usuwania plam z kawy używamy różnych środków, w zależności od rodzaju materiału, na którym się znajdują:

z bawełny – zalewamy wrzątkiem, a później nacieramy gliceryną lub pierzemy w wodzie z mydłem;

z lnu – podobnie, jak z bawełny;

z białego lnu z dodatkiem elany (poliestru) – zwilżony delikatnie wodą materiał polewamy pięcioprocentową wodą utlenioną i nawilżamy plamę (nie wcieramy);

z jedwabiu i naturalnej wełny– wcieramy w materiał mieszankę surowego żółtka i kilku kropli gliceryny; czekamy kilka minut i spłukujemy letnią wodą; zamiast żółtka możemy użyć spirytus denaturowany.

Pamiętaj, aby od razu po każdym z wyżej wymienionych zabiegów odplamiania dokładnie wypłukać ubranie w wodzie, a następnie wysuszyć w ręczniku.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Trivago

Porównywarka internetowa

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »