| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Budowa i remont > Remont > Porady internautów > Czy wiesz jak rozpalić grilla?

Czy wiesz jak rozpalić grilla?

Znamy to wszyscy – goście czekający na ciepłe kiełbaski i gospodarz, który nie może poradzić sobie z rozpaleniem węgla na grillu. Jak zapobiegać takiej sytuacji. Oto wskazówki.

Przygotowania. Grill ustaw w miejscu osłoniętym od wiatru. Upewnij się też, że dym nie będzie leciał w stronę gości. Potrzebny Ci będzie tylko węgiel drzewny, podpałka i zapalniczka.

Podpal kilka kawałków podpałki, a gdy już się rozpalą, obłóż je dużymi kawałkami węgla. Drobne rzeczywiście łatwiej się zapalają, ale nic na nich nie upieczesz, więc daruj je sobie.

Upewnij się, że ogień próbujący zapalić węgiel ma wystarczająco dobry dopływ powietrza. Żeby pomóc kawałkom węgla się rozpalić, możesz użyć specjalnego miecha, który precyzyjnie kieruje strumień powietrza, lub też mniej precyzyjnego kawałka kartonu (to jest słabszy pomysł, ale też działa). Nie dmuchaj na grilla, bo możesz się poparzyć lub stracić rzęsy i brwi.

Zaczekaj aż węgiel zacznie się żarzyć. Przybierze wtedy szaro czerwonej barwy i otoczy się cienka warstwą popiołu. Wtedy możesz go rozgarnąć po całym palenisku, położyć ruszt i zabrać się za pieczenie smakołyków. Znowu się udało!

Na węgiel możesz rzucić ziarna jałowca, które nadadzą potrawom (zwłaszcza mięsnym) ciekawego smaku. Możesz też po eksperymentować i nadać pieczonemu na ruszcie mięsku Twojego charakteru. Daruj sobie jednak igły z drzew czy szyszki. Poza tym – próbuj, a być może nowymi smakami zaskoczysz swoich gości.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Tagetik

Tagetik, lider oprogramowania wspierającego procesy zarządzania efektywnością organizacji (ang. Corporate Performance Management), powstał we Włoszech (Toskania) w 1986 roku.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »