| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Projektowanie wnętrz > Zrób to sam > Jak zrobić jeża z masy solnej?

Jak zrobić jeża z masy solnej?

Jeże z masy solnej wyglądają zachwycająco. Ich wykonanie wydaje się bardzo trudne, można sobie jednak ułatwić zadanie, stosując kilka sprawdzonych sposobów. Z masy solnej możemy wykonać jeża, który wprawi w zdumienie gości i będzie sympatyczną dekoracją na półce.

Przepisy na masę solną:

Przepis I (do wyrobu prostych modeli)

29.90 złPodróże służbowe - Raporty INFOR - PDF

• 200 g mąki

• 200 g soli

• 125 ml wody

• Przepis II (do wyrobu małych modeli)

• 200 g mąki

• 200 g soli

• 100 g mąki ziemniaczanej

• 150 ml wody

Przepis III (do wyrobu dużych modeli)

• 200 g mąki

• 400 g soli

• 125 ml wody

Zobacz także: Anielskie dodatki do salonu

Wykonanie jeża z masy solnej rozpoczynamy od przygotowania masy. Możemy skorzystać z przepisu I, najprostszego. Mąkę i sól dokładnie mieszamy w miseczce, następnie stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy do momentu, aż otrzymamy jednolitą masę, z której da się uformować kulę.

Jeśli chcemy wykonać jeża z części zrobionej masy, pamiętajmy, aby resztę przykryć folią lub włożyć do zamykanego pojemnika, ponieważ dostęp powietrza ją wysusza. Formujemy ciało jeża – z kuli robimy owal, który delikatnie spłaszczamy. Jedną stronę lekko wyciągamy i kształtujemy główkę. Nosek można zrobić z goździka, oczy z ziela angielskiego lub z ziarenek pieprzu.

Najtrudniejszym zadaniem jest ukształtowanie igieł. Możemy zrobić to wykorzystując narzędzia do pracy w glinie, jednak jest to bardzo czasochłonne. Chcąc sobie ułatwić zadanie, warto spróbować sprawdzonych metod. Igły jeża możemy wykonać z zapałek. Każda zapałkę zapalamy i zaraz gasimy, wbijamy w ciało jeża tak, aby część opalona była koniuszkiem igły. Nakłuwamy cały tułów jeża. Dodatkowo możemy dorobić jeżowi uszy i łapki, które przytwierdzamy do reszty używając wody. Jeżyk jest gotowy, trzeba go jeszcze wstawić do piekarnika, piec w niskiej temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza, nawet przez kilka godzin. Jeśli nam nie zależy na czasie możemy też je suszyć masę solną na powietrzu przez około 3 dni. Potem możemy je pomalować, ale nie jest to konieczne. Zapałki po wyjęciu z piekarnika znacznie ciemnieją, co dodaje jeżykowi uroku. Chcąc przyciemnić ciało jeża, można do masy dodać odrobinę kakao.

Igły jeża możemy wykonać z różnych materiałów, na przykład wykałaczek, igieł sosnowych, makaronu typu spaghetti, makaronu – rurek, można ty wykorzystać własną inwencję twórczą.

Zobacz także: Projektowanie salonu: GALERIA

Aktualizacja: 05.03.2012

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Jeż.
Jeż.

Controlling i Rachunkowość Zarządcza189.00 zł

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

PAŹ21
TydzieńPWŚCPSN
40293012345
416789101112
4213141516171819
4320212223242526
4427282930310102

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Adrian Goska

Radca prawny, prawnik zarządzający Kancelarii Radców Prawnych Goska&Gortat.

Zostań ekspertem Infor.pl »