| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Projektowanie wnętrz > Zrób to sam > Jak zrobić jeża z masy solnej?

Jak zrobić jeża z masy solnej?

Jeże z masy solnej wyglądają zachwycająco. Ich wykonanie wydaje się bardzo trudne, można sobie jednak ułatwić zadanie, stosując kilka sprawdzonych sposobów. Z masy solnej możemy wykonać jeża, który wprawi w zdumienie gości i będzie sympatyczną dekoracją na półce.

Przepisy na masę solną:

Przepis I (do wyrobu prostych modeli)

29.90 złPodróże służbowe - Raporty INFOR - PDF

• 200 g mąki

• 200 g soli

• 125 ml wody

• Przepis II (do wyrobu małych modeli)

• 200 g mąki

• 200 g soli

• 100 g mąki ziemniaczanej

• 150 ml wody

Przepis III (do wyrobu dużych modeli)

• 200 g mąki

• 400 g soli

• 125 ml wody

Zobacz także: Anielskie dodatki do salonu

Wykonanie jeża z masy solnej rozpoczynamy od przygotowania masy. Możemy skorzystać z przepisu I, najprostszego. Mąkę i sól dokładnie mieszamy w miseczce, następnie stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy do momentu, aż otrzymamy jednolitą masę, z której da się uformować kulę.

Jeśli chcemy wykonać jeża z części zrobionej masy, pamiętajmy, aby resztę przykryć folią lub włożyć do zamykanego pojemnika, ponieważ dostęp powietrza ją wysusza. Formujemy ciało jeża – z kuli robimy owal, który delikatnie spłaszczamy. Jedną stronę lekko wyciągamy i kształtujemy główkę. Nosek można zrobić z goździka, oczy z ziela angielskiego lub z ziarenek pieprzu.

Najtrudniejszym zadaniem jest ukształtowanie igieł. Możemy zrobić to wykorzystując narzędzia do pracy w glinie, jednak jest to bardzo czasochłonne. Chcąc sobie ułatwić zadanie, warto spróbować sprawdzonych metod. Igły jeża możemy wykonać z zapałek. Każda zapałkę zapalamy i zaraz gasimy, wbijamy w ciało jeża tak, aby część opalona była koniuszkiem igły. Nakłuwamy cały tułów jeża. Dodatkowo możemy dorobić jeżowi uszy i łapki, które przytwierdzamy do reszty używając wody. Jeżyk jest gotowy, trzeba go jeszcze wstawić do piekarnika, piec w niskiej temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza, nawet przez kilka godzin. Jeśli nam nie zależy na czasie możemy też je suszyć masę solną na powietrzu przez około 3 dni. Potem możemy je pomalować, ale nie jest to konieczne. Zapałki po wyjęciu z piekarnika znacznie ciemnieją, co dodaje jeżykowi uroku. Chcąc przyciemnić ciało jeża, można do masy dodać odrobinę kakao.

Igły jeża możemy wykonać z różnych materiałów, na przykład wykałaczek, igieł sosnowych, makaronu typu spaghetti, makaronu – rurek, można ty wykorzystać własną inwencję twórczą.

Zobacz także: Projektowanie salonu: GALERIA

Aktualizacja: 05.03.2012

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Jeż.
Jeż.

Controlling i Rachunkowość Zarządcza189.00 zł

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

PAŹ25
TydzieńPWŚCPSN
40293012345
416789101112
4213141516171819
4320212223242526
4427282930310102

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

KRAUSE LEGAL Kancelaria prawna

Nasza kancelaria świadczy wszechstronną pomoc prawną skierowaną do właścicieli firm rodzinnych oraz małych i średnich przedsiębiorstw.

Zostań ekspertem Infor.pl »