| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Projektowanie wnętrz > Porady internautów > Czy wiesz jak przygotować stół biesiadny według polskiej tradycji?

Czy wiesz jak przygotować stół biesiadny według polskiej tradycji?

Pieknie i suto zastawiony stół to wizytówka tradycyjnego polskiego domu. Jeżeli masz w planach uroczysty obiad dla rodziny i znajomych, powinnaś wiedzieć, jak przygotować stół.

Przede wszystkim stół powinien być przykryty białym, świeżym, czystym i wyprasowanym obrusem.

Przed każdym miejscem siedzącym powinno leżeć nakrycie, sztućce i kieliszki w zależności od tego, co zamierzasz podać do jedzenia i do picia.

Podstawowe zasady: do obiadu 3-daniowego: talerz do głównego dania, na nim mniejszy talerz do przekąsek,  z obu stron i z przodu należy położyć łyżkę do zupy, widelec i nóż oraz widelczyk i łyżeczkę deserową,  kieliszek czy szklaneczka powinny stać po prawej stronie talerza.

Serwetka powinna być odpowiednio złożona lub skręcona w rulon. Ponadto, powinna leżeć z lewej strony.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Wydra

Specjalista w dziedzinie dotacji unijnych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »