| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Projektowanie wnętrz > Pomieszczenia gospodarcze > Jak przygotować miejsce na zapasy?

Jak przygotować miejsce na zapasy?

O miejscu na zapasy z mnóstwem półek i schowków na domowe przetwory, kuchenne sprzęty i zapasy marzy chyba każda gospodyni domowa. Jeśli więc posiadacie zbędne pomieszczenie, to wykorzystajcie je – przygotowanie miejsca na zapasy nie jest wcale trudne.

Temperatura

Optymalna temperatura, jaka powinna panować w Waszej spiżarni powinna wynosić od 12 do 14 stopni Celsjusza. Dzięki temu pomieszczenie będzie się nadawało idealnie do przechowywania żywności. Aby osiągnąć taką temperaturę spiżarnia powinna się znajdować przy ścianie zewnętrznej, najlepiej w części domu zwróconej na północ albo na wschód. Chodzi o to, aby promienie słoneczne nie ogrzewały ściany. Nie powinna się też znajdować przy pomieszczeniach wydzielających dużą ilość ciepła.

Wentylacja

Pamiętajcie o tym, że w spiżarni bardzo ważna jest wentylacja. Najlepszym wyjściem jest kratka wentylacyjna na ścianie zewnętrznej. Można także zamontować wentylator osiowy, okno z nawiewnikami lub zrobić otwory w drzwiach. Ważne jest też, aby drzwi do spiżarni były szczelne. Dzięki temu nie będzie się dostawać ciepłe powietrze z wnętrza domu. Jeśli chcecie, aby temperatura w spiżarni była naprawdę niska, można w niej zamontować agregat chłodzący.

2 w 1

Może się zdarzyć, że posiadane pomieszczenie jest zbyt małe, aby zrobić z niego miejsce na zapasy. Wówczas możecie je połączyć z domowym schowkiem. Dzięki temu zorganizujecie pomieszczenie do przechowywania sprzętów kuchennych, z którymi często nie ma co zrobić, gdy nie mieszczą się w szafkach. Ponadto zyskacie świetne miejsce na żywność o przedłużonym terminie ważności, która nie wymaga niskich temperatur. 

Zobacz także: Ściany działowe murowane

Jednak należy zadbać, aby w tej części domu było chłodniej niż w pozostałych (zatem poniżej temperatury pokojowej).

Umeblowanie

Z racji, że spiżarnia jest pomieszczeniem częściowo gospodarczym, „roboczym” nie wymaga zakupu reprezentacyjnych, z górnej półki, mebli. Wszak będą one miały stały kontakt z żywnością, a wiadomo, że czasem coś się może wylać, rozbić. Po co więc wydawać pieniądze na coś, co absolutnie Wam się nie przyda. Meble do spiżarni mają być przede wszystkim: wytrzymałe, proste i wygodne. Możecie je wykonać samodzielnie, albo zakupić najtańsze meble piwniczne. Jeżeli będzie wystarczająco dużo miejsca, do spiżarni można przenieść większe sprzęty kuchenne, jak np. zamrażarkę wypełnioną mrożonymi warzywami i owocami. 

Zobacz także: Jak wybrać drzwi?

Warto, aby w spiżarni znalazło się miejsce na przechowywanie rzadziej używanego sprzętu jak sokowirówka, blender, frytkownica, maszynka do chleba czy suszarki do warzyw i owoców.

reklama

Data publikacji:

Autor:

www.budujesz-kupujesz.pl

Źródło:

Własne

Zdjęcia

O własnej spiżarni, z mnóstwem półek i schowków na domowe przetwory, miejscem na kuchenne sprzęty i zapasy marzy chyba każda gospodyni domowa.
O własnej spiżarni, z mnóstwem półek i schowków na domowe przetwory, miejscem na kuchenne sprzęty i zapasy marzy chyba każda gospodyni domowa.

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Polskie Centrum Kadrowo – Płacowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »