| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Wnętrza > Projektowanie wnętrz > Feng shui > Kuchnia według feng shui

Kuchnia według feng shui

Kuchnia jest swoistym miejscem dowodzenia w domu, skąd za pośrednictwem posiłków każdy domownik jest „zasilany” energetycznie i nie tylko. Można więc przyjąć, że to jedno z najważniejszych miejsc w domu ale i – jak zgodnie przytakują eksperci feng shui – drugie obok łazienki miejsce wzmożonego zagrożenia wypadkiem.

Zanim przystąpimy do aranżacji kuchni według feng shui, chyba że jeszcze mamy możliwość wyboru jej lokalizacji, należy zastanowić się nad trybem życia, jaki prowadzimy i w jaki sposób będziemy korzystać z tej części domu.

W naturalny sposób do kuchni przynależy energia Wody (lodówka, zlew) i Ognia (piec, piekarnik), więc z zasady nie zaleca się dodawania tych właśnie żywiołów.

Zobacz także: Wejście do domu według feng shui

Żywioły Wody i Ognia pozostają ze sobą w konflikcie, dlatego nie należy umieszczać urządzeń je reprezentujących obok siebie (np. lodówki obok kuchenki) – wynika to również z eksploatacji i zaleceń producentów.

Ponadto wybór lokalizacji może wspomóc współistnienie tych żywiołów. I tak usytuowanie na wschodzie lub południowym wschodzie przynależnych energii Drzewa najkorzystniej wpłynie na harmonię tego pomieszczenia, z którego energia płynie przecież na wszystkich mieszkańców.

Jeśli chodzi o wystrój i organizację, przede wszystkim należy zadbać o szefa kuchni, czyli osobę przygotowującą posiłki. Co to oznacza? Jest to tzw. miejsce dowodzenia, gdzie szef kuchni „ma oko” na wszystko, co się dzieje w tym pomieszczeniu oraz na to kto i kiedy wchodzi – nie może być tak, że osoba gotująca będzie zaskakiwana podczas pracy, ponieważ energia stresu wpłynie na energetyczną jakość potrawy.

Popularne jest stwierdzenie: nie gotuj w negatywnych emocjach, bo otrujesz rodzinę. O ile nie można rozumieć tego stwierdzenia jako takiego, które realizuje się w trybie natychmiastowym, o tyle na pewno powtarzająca się sytuacja stresu przeniesiona na posiłek, przyniesie uszczerbek w ciałach subtelnych naszego organizmu.

Zobacz także: Kolory w pokoju dziecka według feng shui

Tak więc stanowisko gotującego, powinno być jak stanowisko dowodzenia, a osoba gotująca powinna mieć zapewniony pełen komfort.

O ile higiena i czystość w miejscu przygotowywania posiłków jest sprawą oczywistą, o tyle ważne jest podkreślenie sprawności sprzętów – w tym najważniejszego, jakim jest piec.

Sprawność palników według Chińczyków, miała bezpośrednie odzwierciedlenie w powodzeniu i bogactwie domowników. Ilość gotujących się potraw wskazywała na zamożność rodziny, więc żeby optycznie podwoić ich ilość umieszczano lustro odbijające kuchenkę.

Najkorzystniej jest umieścić kuchenkę na tzw. wyspie, skąd osoba gotująca ma dobrą widoczność na resztę otoczenia i wybrać kierunek współgrający z jej predyspozycjami. I tak kierunek zachodni będzie wspierał artystyczne zdolności osoby gotującej, która będzie miała ochotę na eksperymenty kulinarne. Kierunek południowo zachodni będzie wspierał tych, którzy lubią kuchenne wyzwania i skomplikowane receptury, natomiast południe będzie sprzyjało efektownym szybkim potrawom, przy czym kucharz nie będzie poświęcał na nie dużo czasu. Bardzo pomocnymi kierunkami według feng shui są południowy wschód, który wspomoże pomysłowość i zorganizowanie w kuchni a także wschód, gdzie wzmocnione jest zaangażowanie.

Zobacz także: Ustawienie łóżka w małej sypialni według feng shui

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Vaillant Sp. z o.o.

Producent kompletnych rozwiązań systemów grzewczych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »