| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Zioła > Suszenie ziół – poradnik

Suszenie ziół – poradnik

Suszenie ziół pozwoli nam cieszyć się ich aromatem i smakiem przez cały roku. Latem mamy stały dostęp do świeżych ziół rosnących w ogrodzie. W zimę, mamy dwie opcje – możemy przenieść uprawę ziół z ogrodu do domu, albo ususzyć wcześniej zebrane zioła. Zobacz jakie są sposoby suszenia ziół.

Susząc zioła możemy skorzystać ze specjalnej suszarki, możemy też suszyć zioła na świeżym powietrzu lub w piekarniku. Zobacz, która metoda będzie dla Ciebie najlepsza.

Suszenie ziół za pomocą specjalnej suszarki

Susząc zioła w specjalnej suszarce, nie należy przekraczać temperatury 40°C. Ziół przed suszeniem nie powinno się myć. Jeśli już zachodzi taka potrzeba – można je lekko przepłukać i delikatnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Susząc zioła w suszarce, najlepiej robić to w temperaturze 30°C pilnując całego procesu. Może się bowiem zdarzyć tak, że jedne zioła będziemy suszyć dłużej, inne krócej. Dobrze wysuszone zioła powinny zachować swój kolor z przed suszenia, powinny być też sprężyste.

Suszenie ziół na świeżym powietrzu

To bardzo często wybierana metoda suszenia ziół. Chcąc suszyć zioła na świeżym powietrzu, należy pamiętać, aby nie robić tego bezpośrednio na słońcu, ale gdy pogoda jest ciepła i sucha. Do suszenia ziół można też wykorzystać pomieszczenia znajdujące się na poddaszach domów. Ciepłe, dobrze nagrzane pomieszczenie świetnie nadają się do suszenia ziół. Nie powinniśmy zapomnieć jednak o sprawnej cyrkulacji powietrza.  

Zobacz także: Zioła na stres – Waleriana, Pierwiosnek lekarski i Serdecznik

Suszenie ziół w piekarniku

Metoda suszenie ziół w piekarniku nie jest najlepsza. Zioła suszone w ten sposób tracą smak i aromat a także wszystkie wartościowe substancje odżywcze. Jeśli mamy taką możliwość – lepiej wybierzmy inną metodę suszenia ziół lub rozpocznijmy hodowlę świeżych ziół w domu.

Jak długo należy suszyć zioła?

Czas suszenie ziół jest różny w zależności od tego, którą część rośliny suszymy. Niezależnie od tego czy suszymy zioła w suszarce czy na poddaszu powinniśmy pilnować tego procesu, aby ziół nie przesuszyć. Dobrze ususzone zioła powinny być w miarę sprężyste. Nie powinny trzaskać, kiedy postanowimy je wygiąć.

Zobacz także: Zioła na lepszą pamięć – Rozmaryn, Kozieradka i Głóg

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bernard Waszczyk

Analityk rynku funduszy inwestycyjnych Open Finance.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »