| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Zioła > Rozmaryn – cenny w ogrodzie i w kuchni

Rozmaryn – cenny w ogrodzie i w kuchni

Jego ojczyzną są kraje śródziemnomorskie o suchym i gorącym klimacie. Najlepiej czuje się na słonecznych i suchych stanowiskach i nie znosi nadmiaru wody. Jego gęste, zimozielone i aromatyczne liście są używane jako przyprawy. Może być też ozdobnym, kwitnącym krzewem uprawianym w ogródku ziołowym lub w doniczkach i balkonowych skrzynkach.

Co warto wiedzieć o rozmarynie?

Jest krzewem uprawianym w naszym kraju głównie jako niska, częściowo zdrewniała, zimozielona roślina doniczkowa. Ponieważ nie toleruje niskich temperatur możemy uprawiać jedynie odmiany częściowo odporne na niewielki mróz (do – 5 stopni Celsjusza). Rośliny zimą lepiej przenieść w osłonięte miejsca lub umieścić w pomieszczeniach zabezpieczonych przed mrozem (np. w szklarniach, na chłodnych werandach). Drobne niebieskawe, różowe lub białe kwiaty zakwitają na zeszłorocznych pędach latem. Przemarzanie pędów może powodować całkowity brak kwitnienia. Liście rozmarynu są aromatyczne, równowąsko lancetowate, skórzaste, brzegiem podwinięte, na wierzchu ciemnozielone, od spodu kutnerowate.

Zobacz także: Jak wyhodować zioła w doniczkach?

Jak uprawiać rozmaryn?

Najlepiej rośnie w pełnym słońcu, w każdej dobrze przepuszczalnej glebie. Rozmaryn należy umiarkowanie podlewać, gdyż nadmiar wilgoci w glebie powoduje choroby i zamieranie pędów. Rozmaryn sadzimy w połowie wiosny, w nasłonecznionych miejscach w ogrodzie lub w doniczkach. Zasilamy wiosną i latem nawozami dolistnymi lub rozpuszczalnymi w wodzie. Wiosną należy przyciąć uschnięte i słabe pędy oraz nadmiernie rozrośnięte odrosty.

Zobacz także: Domowa hodowla przypraw

Użyteczny w kuchni

Najczęściej uprawiany rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) ma aromatyczne liście, które stosowane są od dawna jako przyprawa, głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej i meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Wykorzystuje się także kwiaty jako dodatek do sałatek. Zdrewniałe pędy rozmarynu mogą być używane jako szpikulce do szaszłyków, co nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Liście rozmarynu zawierają olejki, które mają działanie odkażające, pobudzające i poprawiające pamięć, a dodane do kąpieli poprawiają krążenie krwi.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Rabczewski

Ekspert podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »