| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Zioła > Gdzie możesz zastosować zioła ze swojego ogródka?

Gdzie możesz zastosować zioła ze swojego ogródka?

Hodujesz dużo ziół, ale tak naprawdę nie wiesz, do jakich potraw najlepiej je dodawać? Jakiego rodzaju mięso przyprawia się anyżem, co można przyprawić bazylia, a co estragonem? Poniżej znajdziesz najpopularniejsze zioła i przykłady potraw, do których możesz je dodawać.

Nazwa zioła

Zastosowanie

Anyż

1. dodatek do gotowanych jarzyn, np. buraków, marchwi;

2. przyprawa stosowana do dziczyzny;

3. dodaje się go także do wyrobów ciastkarskich, np. pierników oraz bułeczek;

4. urozmaica potrawy indyjskie;

5. często dodaje się anyż także do ponczu albo likierów.

Arcydzięgiel

1. dodatek do ciast z bakaliami;

2. liście oraz korzenie tego zioła dodaje się także do jarzyn oraz potraw mięsnych.

Bazylia

1. popularna we włoskiej kuchni;

2. dodaje się ją do: sałatek, potraw mięsnych, zup, twarogów, jaj, omletów, ryb, owoców morza, baraniny.

Cebula

1. przyprawa dodawana do sosów, zup, potraw mięsnych;

2. bardzo popularna w kuchni greckiej.

Chilli

1. popularna przyprawa kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej i chińskiej;

2. dodawana do zup, potraw mięsnych, naleśników, sosów.

Cynamon

1. potrawy mięsne – jagnięcina;

2. do deserów (placek z jabłkami), do kompotów.

Czarnuszka

1. pieczywo pszenne i żytnie;

2. przetwory warzywne;

3. amortyzowanie win.

Cząber

1. potrawy z roślinami strączkowymi;

2. zupy, np. krupnik, grochówka;

3. ryby;

4. kiełbasa, dziczyzna.

Czosnek

1. wieprzowina, dziczyzna;

2. dodatek do sałatek, ryb, wędlin.

Estragon

1. omlety;

2. makrele i inne ryby;

3. surówki;

4. sałatki.

Gałka muszkatołowa

1. wołowina, jagnięcina, drób;

2. napoje: wino, poncz, grzane piwo;

3. ciasta, desery owocowe;

4. gulasz, flaki.

Gorczyca

1. musztarda;

2. gotowane mięsa;

3. ryby.

Goździki

1. napoje: wina, likiery;

2. mięsa: marynaty rybne i mięsne;

3. pieczone jabłka;

4. ciasta, np. placek jabłkowy z cynamonem.

Koperek

1. świeży koper możemy dodać do: ryb, ziemniaków, sałatek, zup;

2. pędy dodaje się podczas kwaszenia ogórków.

Kolendra

1. mięsa: baranina, dziczyzna, gęś, wieprzowina;

2. pasztety;

3. wina, likiery.

Lubczyk

1. zupy, np. pomidorowa;

2. flaki;

3. sosy;

4. potrawy mięsne, np. pieczeń.

Mięta

1. sałatka warzywna;

2. jogurty i twarogi;

3. napoje: soki, wódka, likiery.

Szałwia

1. potrawy z roślin strączkowych;

2. potrawy mięsne;

3. zupy, sosy;

4.herbaty.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

dr Dominik Lubasz

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »