| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Jak uprawiać dynię Hokkaido?

Jak uprawiać dynię Hokkaido?

Dynia Hokkaido to jedna z odmian, która wyróżnia się niewielkim rozmiarem, jadalną skórką i słodkawym smakiem. Jakiej gleby wymaga dynia i na jakim stanowisku będzie rosła najlepiej? Co można przyrządzić z dyni Hokkaido i jak ona właściwie smakuje?

Dynia Hokkaido wyróżnia się z rodziny dyniowatych bardzo intensywnym pomarańczowym kolorem owoców. Warto wspomnieć, że odcień miąższu świadczy o zawartości beta karotenu i witaminy C. Im jest bardziej pomarańczowy tym zawiera wspomnianych składników więcej. Dynia Hokkaido to warzywo o stosunkowo niewielkich rozmiarach – osiąga około 3 kg wagi. Co ciekawe skóra tej dyni również nadaje się do jedzenia. Podpowiadamy jak wygląda uprawa i co można przyrządzić z dyni Hokkaido.

Wymagania glebowe

Dynie preferują żyzną glebę i bogatą w składniki mineralne. Dobrze jest zasilić ziemię dużą ilością kompostu oraz obornika. Zabieg ten warto przeprowadzić na jesieni poprzedzającej sadzenie warzyw. Dzięki temu dynia będzie rosła znacznie lepiej.

Stanowisko dla dyni Hokkaido

Dynia Hokaido, jak i inne dyniowate, wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Najlepsza temperatura dla dyń to powyżej 25 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby stanowisko, na którym sadzimy nasze warzywa, było osłonięte od wiatru.

Zobacz też: Dynie ozdobne – uprawa i pielęgnacja

Kiedy sadzić dynie?

Dynie Hokkaido najlepiej i najbezpieczniej jest posadzić, gdy nie będzie narażona na żadne przymrozki – połowa maja. Wcześniej możemy wysiać nasiona dyni do inspektu lub w szklarni.

Podczas przesadzania sadzonek do gruntu, warto pamiętać, że dynie posiadają długie pnące pędy, które mogą osiągnąć nawet kilka metrów. Dlatego należy zachować odstęp około 1 metra między poszczególnymi sadzonkami. Kiedy pojawią się już owoce należy chronić je przed zgniciem. W tym celu można zastosować ściółkowanie ze słomy. Dzięki temu dynia będzie miała dobrą ochronę przed wilgocią, ale również utrzyma ciepło.

Zobacz też: Dynie – warzywa ozdobne i jadalne

Kiedy zbierać dynie?

Dynie, które zamierzamy przechowywać przez dłuższy czas, należy pozostawić na zewnątrz jak najdłużej. Zbieramy dojrzałe owoce przed pierwszymi przymrozkami. Dojrzała dynia wydaje po postukaniu niski i głuchy dźwięk. Najlepsza temperatura na przechowywanie dyni to około 10 – 12 stopni Celsjusza. W takich warunkach może przeleżeć kilka miesięcy i wciąż będzie dobrze smakowała.

Co możemy przyrządzić z dyni Hokkaido?

Dynia Hokkaido posiada słodkawy smak przypominający jadalne kasztany i jest wyśmienitym dodatkiem do zup, gulaszu oraz w wersji pieczonej. Ze względu na jadalną skórę nie musimy jej wcześniej obierać. Przed przyrządzeniem należy usunąć pestki i włókna, które są w środku – najlepiej do tego celu użyć łyżki.

Dynia Hokkaido smakuje dobrze zarówno w wytrawnych potrawach, jak i na słodko.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Dębska

Prawnik i menadżer LexOmni.pl

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »