| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Bób w ogrodzie – uprawa

Bób w ogrodzie – uprawa

Uprawa bobu jest bardzo prosta i popularna w Polsce. Do bezpośredniej konsumpcji najczęściej wykorzystuje się zielone, niedojrzałe nasiona bobu, które zawierają białko, węglowodany, sole mineralne oraz kompleks witamin. Co warto wiedzieć o uprawie bobu?

Dlaczego warto jeść bób?

Bób jest rośliną strączkową zasobną w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witamina C.

Stanowisko

Wskazane jest stanowisko nasłonecznione, ale roślina ta poradzi sobie także w delikatnym półcieniu.

Podłoże

Najlepsze pod uprawę bobu są gleby ciężkie, o dużej pojemności wodnej i dobrze przewietrzane, mady i czarne ziemie. Nie nadają się gleby zbyt suche i piaszczyste.Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego.

Wysiew

Bób wysiewamy wiosną, jak najwcześniej. Nasiona mają zdolność kiełkowania w niskich temperaturach (3–4oC), a młode siewki wytrzymują spadek temperatury do -4oC. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18–22oC. Bób należy wysiewać w rzędy co 40–60cm, w rzędzie co 10 cm. Głębokość siewu powinna wynosić 6–10 cm.

Zobacz także: Fasola szparagowa – uprawa

Nawożenie

Bób należy wysiewać w pierwszym roku po zastosowaniu obornika. W zależności od zasobności gleby można stosować nawożenie mineralne.

Podlewanie

Roślina ma duże wymagania wodne, dlatego należy dbać o regularne nawadnianie. Należy systematycznie podlewać bób zwłaszcza w okresach bezdeszczowych, a także od początku kwitnienia. Stałą wilgotność podłoża trzeba szczególnie zapewnić na glebach lżejszych, piaszczystych. Po każdym podlewaniu, a także po deszczach glebę spulchniamy.

Szkodniki i choroby

Szkodnikami groźnymi dla bobu są mszyce trzmielinowo–burakowe oraz strąkowiec bobowy, którego samica składa jaja na młodych zawiązkach strąków.

Pielęgnacja

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym towarzyszącym uprawie bobu jest walka z chwastami. Bób z siewu wczesnego wschodzi dość długo, co sprzyja szybkiemu rozwojowi roślin konkurencyjnych. Uprawę należy odchwaszczać dwukrotnie – pierwszy raz po wzejściu roślin i drugi – przed kwitnieniem. Kiedy rośliny bobu pokryją międzyrzędzia, chwasty nie będą już dla nich zagrożeniem.

Bób z oliwą czosnkową

Składniki:
bób
oliwa z oliwek
czosnek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Bób płuczemy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy przez 3–4 minuty, po czym zalewamy na sitku zimną wodą i wyłuskujemy. Wyłuskany bób ponownie wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. W międzyczasie wyciskamy dwa ząbki czosnku do oliwy, dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ugotowany, miękki bób polewamy doprawioną oliwą.

Zobacz także: Groch – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Wiśniewski

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »