| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Daktyle – uprawa

Daktyle – uprawa

Palmy daktylowe uprawiane były prawdopodobnie już siedem tysięcy lat temu w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, o czym świadczą rysunki wyryte na skałach. Najczęściej uprawiane są trzy gatunki daktylowca: kanaryjski, właściwy i niski. Szczególnie godną polecenia rośliną do hodowli w domu jest daktylowiec kanaryjski. Jeśli zapewnimy mu odpowiednie warunki, otrzymamy dużą i piękna roślinę. Daktylowiec niski najlepiej rośnie w warunkach szklarniowych, w mieszkaniach żyje on krócej i wymaga większej troski.

Nawożenie

Nawożenie należy rozpocząć po upływie sześciu miesięcy życia siewki. Nie można siewek sadzić w ziemię z już dodanym granulowanym nawozem.

Podlewanie

W okresie letnim doniczki zarówno z siewkami, jak i ze starszymi roślinami, powinny stać na podstawce wypełnionej do połowy mokrym keramzytem oraz przynajmniej trzy razy tygodniu powinno się zraszać wszystkie liście roślin.

Rozmnażanie

Daktylowce rozmnażamy wyłącznie z nasion.

Szkodniki i choroby

Najczęściej spotykane problemy przy hodowli palm daktylowych to szkodniki, które pojawiają się kiedy temperatura jest zbyt wysoka, a wilgotność powietrza zbyt niska. Mogą pojawić się również choroby liści, jeśli nie dostarczymy roślinom wystarczającej ilości świeżego powietrza oraz żółte plamki, które powstają kiedy rośliny nie mają dostępu do światła.

Pielęgnacja

Jeśli stosujemy zbyt twardą wodę lub podlewamy palmy daktylowe zbyt obficie, może pojawić się brązowienie końcówek liści. Brązowe końcówki liści należy obciąć, zostawiając kilkumilimetrowy pasek zaschniętego miejsca, natomiast całe uschnięte liście trzeba usunąć ostrym nożem lub sekatorem.

Daktyle nadziewane orzechami

Składniki:
daktyle suszone pozbawione pestek
orzeszki ziemne bez soli

Sposób przygotowania:
Otwieramy daktyle z jednej strony i wkładamy 1–2 orzeszki i zamykamy. Zdrowa i smaczna przekąska jest gotowa!

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Anna Dylewska

Prawnik w kancelarii e|n|w|c

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »