| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Pietruszka czy pasternak – jak je odróżnić?

Pietruszka czy pasternak – jak je odróżnić?

Pietruszka korzeniowa i pasternak mają bardzo podobne korzenie, jednak wyraźnie różnią się smakiem. Bywają mylone przez klientów sklepów warzywnych, a nawet przez samych sprzedawców, którzy często błędnie opisują dostarczone im przez hodowców warzywa. Zobacz jak odróżnić pasternak od pietruszki?

Liście

Najłatwiej jest odróżnić pasternak od pietruszki, jeśli kupujemy rośliny z nacią. Liście pietruszki są ciemnozielone, gładkie i pozbawione włosków. Pasternak ma liście jaśniejsze i pokryte od spodu włoskami.

Ilość nasion

Oba warzywa w pierwszym roku tworzą jedynie bogatą rozetę liści i korzeń spichrzowy. W obu przypadkach korzeń jest częścią jadalną. Korzenie obu roślin mogą przezimować bez specjalnej ochrony na polu pod śniegiem. Dopiero w następnym roku rośliny wydają pędy kwiatowe, kwitną, a potem owocują. W owocach znajdują się miniaturowe nasiona i tutaj ujawnia się kolejna różnica pomiędzy pasternakiem i pietruszką – pietruszka ma nasiona znacznie mniejsze, lecz jest ich dużo, bo około 900 w jednym gramie. Zaś w przypadku pasternaku w jednym gramie jest około 300 nasion.

19,90 złFaktury 2014 - PDF

Zobacz także: Uprawa warzyw a wielkość działki

Korzenie

Jeśli nie mamy możliwości obejrzenia naci warzyw, które kupujemy, powinniśmy dobrze przyjrzeć się korzeniom. Korzenie pietruszki są znacznie mniejsze niż korzenie pasternaku, dlatego bezpieczniej jest kupować mniejsze okazy, gdyż te wyrośnięte sprzedawane jako korzenie pietruszki, mogą okazać się pasternakiem. Kolejną różnicą w wyglądzie korzeni tych roślin jest fakt, iż pasternak w miejscu naci powinien mieć delikatne wgłębienie z ciemną obwódką. Pietruszka takiego wgłębienia nie posiada, dlatego dokonując zakupu warto przyjrzeć się miejscu, z którego wyrastała nać, gdyż wiele może nam ono wyjaśnić.

Różnice w smaku

Jeśli mimo starań nie udało nam się odróżnić pasternaku od pietruszki, powinniśmy poczuć różnice w smaku. Smak pasternaku jest znacznie mniej wyszukany, słodkawy, zbliżony do marchewki. Pasternak zawiera dużo olejków lotnych i ma specyficzny, przyjemny zapach. Można go spożywać samodzielnie, ale też  w formie surówek i sałatek, a także jako zamiennik ziemniaków. Pietruszka jest znacznie bardziej aromatyczna, dlatego nie nadaje się do spożywania jako samodzielna potrawa, ale jest idealna do przyprawiania sałatek i zup sporządzonych z innych warzyw.

Zobacz także: Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

SIE23
TydzieńPWŚCPSN
3128293031123
3245678910
3311121314151617
3418192021222324
3525262728293031

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Sławomir Buchta

Specjalista ds. leasingu

Zostań ekspertem Infor.pl »