| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Śliwka w ogrodzie – uprawa

Śliwka w ogrodzie – uprawa

Najstarsze informacje o śliwach w Polsce pochodzą z XII wieku. Śliwa należy do rodzaju krzewów - Prunus, który obejmuje 32 gatunki. Większość odmian uprawianych w Polsce została przywieziona z Węgier. Co powinniśmy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na uprawę śliw w ogrodzie?

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki mają wiele zalet – regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają nowotworom, wpływają korzystnie także na nastrój. Dzięki dużej zawartości pektyn zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową jelita grubego. Wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków. Śliwki dostarczają organizmowi mało kalorii, a dużo soli mineralnych i witamin. Warto spożywać śliwki w każdej postaci – kompotów, powideł, dżemów, suszonej i na surowo.

Zobacz także: Maliny – uprawa

Stanowisko

Wskazane jest stanowisko nasłonecznione.

Podłoże

Śliwy nie są wybredne w stosunku do gleby, udają się nawet tam, gdzie jest wysoki poziom wody gruntowej.

Sadzenie

Śliwy najlepiej sadzić wczesną wiosną, kiedy ziemia jest obeschnięta i mamy pewność, że nie będzie już przymrozków. Śliwy są drzewami wrażliwymi, nieodpornymi na mróz. Jeśli sadzimy drzewko, dołek najlepiej jest wykopać około 2 tygodni wcześniej, na głębokość 60 cm o średnicy 60–70 cm. Wykopaną ziemię warto zmieszać z próchnicą lub z kompostem w stosunku 2:1, a następnie zasypać nią drzewko.

Zobacz także: Truskawki – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Adam Misiński

Biegły rewident

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »