| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Owoce i warzywa w czerwcu

Owoce i warzywa w czerwcu

Czerwiec to miesiąc, kiedy w warzywniku pojawiają się coraz to nowe warzywa. Wśród owoców najwięcej jest truskawek i czereśni. Jakie jeszcze owoce i warzywa można zbierać w czerwcu?

Warzywa

Bób

Młody bób nadaje się do jedzenia na surowo, w pełni dojrzały ma ciemniejszy kolor i wymaga gotowania. Jest to najbardziej wartościowa roślina spośród wszystkich strączkowych, jeśli chodzi o zawartość błonnika oraz witamin B1, B2, PP, C i prowitaminy A, a także składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Bób można podawać ugotowany z masłem i z tartą bułką, można go również dodać do lazanii i innych potraw z makaronem, a także do sałatek i do zapiekanek.

Inne warzywa, które możemy spożywać w czerwcu to botwinka, natka pietruszki, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, młoda marchewka, ogórki gruntowe, por, seler (liście), szparagi, szpinak i młode ziemniaki. Pod koniec miesiąca pojawiają się zielony groszek i groszek cukrowy.

Zobacz także: Rzodkiewka – uprawa

Zobacz także: Fasola szparagowa – uprawa

Zobacz także: Marchew – uprawa

Zobacz także: Por – uprawa

Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?

Czerwiec jest miesiącem, w którym powinniśmy pamiętać o systematycznym odchwaszczaniu roślin uprawnych, podlewaniu, nawożeniu i zabiegach ochronnych. Szczególną uwagę należy zwrócić na podlewanie ogórków, sałaty, kapusty i cebuli.

Zobacz także: Kapusta – uprawa

Zobacz także: Cebula – uprawa

Jest to odpowiedni czas na zastosowanie drugiej dawki owoców w przypadku warzyw o długim okresie wegetacji, m.in. kapustnych, pomidorów i warzyw korzeniowych. Na początku czerwca sadzimy do gruntu rozsadę pomidora, papryki i oberżyny.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

Zobacz także: Papryka – uprawa

Do 10 czerwca można siać ogórki. W połowie miesiąca należy przerwać zbyt gęsto rosnące warzywa wysiane w maju (np. marchew, pietruszka, ogórek). W czerwcu siejemy do gruntu późne odmiany marchwi oraz buraki ćwikłowe.

Zobacz także: Ogórki w ogrodzie – uprawa

Owoce

W czerwcu możemy cieszyć się świeżymi truskawkami, czereśniami i poziomkami, a także jagodą kamczacką i borówką amerykańską. Pod koniec miesiąca zrywamy porzeczki, maliny oraz agrest.

Zobacz także: Borówka amerykańska – uprawa

Zobacz także: Maliny – uprawa

Koniec czerwca to czas, kiedy należy przeprowadzić zabieg przerzedzania zawiązków owoców na drzewach jabłoni, brzoskwiń i grusz. Robimy to po tzw. opadzie świętojańskim, kiedy drzewo samo zrzuca część zawiązków. Najzdrowsze i najlepiej uformowane zawiązki zostawiamy w odstępach 15–20 cm. Pamiętajmy także o podlewaniu drzew i krzewów owocowych, zwłaszcza tych posadzonych wiosną, które nie wykształciły jeszcze dobrze systemu korzeniowego.

Zobacz także: Brzoskwinie w ogrodzie – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Robert Augustyn

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »