| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Pasternak – uprawa

Pasternak – uprawa

Pasternak do XVIII wieku był w Polsce jedną z podstawowych jarzyn, nie znano bowiem jeszcze wtedy ani ziemniaków, ani marchwi, ani buraków. Do jedzenia używano aromatycznych i pożywnych korzeni. Uprawa pasternaku jest stosunkowo prosta. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie?

Dlaczego warto jeść pasternak?

Korzeń pasternaku zawiera cukry, białko, witaminy: C, B1, B2, E, PP, sole mineralne: potasu, wapnia, fosforu i żelaza oraz olejki eteryczne. Pasternak był już od starożytności cenionym lekiem. Warzywo to jest dietetyczne, reguluje trawienie, poprawia krążenie krwi. Pasternak można spożywać na surowo i po przetworzeniu.

Stanowisko

Wskazane jest stanowisko dobrze nasłonecznione.

Zobacz także: Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

Podłoże

Pasternak lubi gleby ogrodowe, pulchne, żyzne, przepuszczalne i zasobne w wodę.

Wysiew

Pasternak jest odporny na niskie temperatury (do -5° C), dlatego można go wysiewać wprost do gruntu już wczesną wiosną, gdy tylko ziemia obeschnie. Wysiewamy w rzędy co 30 cm lub 40 cm, na głębokość od 1 cm do 2 cm w ilości 6 g/10 m2. Nasiona wzejdą po 14–20 dniach.

Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

ECDDP Sp. z o.o.

Jedna z największych firm doradztwa podatkowego w Polsce

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »