| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Pasternak – uprawa

Pasternak – uprawa

Pasternak do XVIII wieku był w Polsce jedną z podstawowych jarzyn, nie znano bowiem jeszcze wtedy ani ziemniaków, ani marchwi, ani buraków. Do jedzenia używano aromatycznych i pożywnych korzeni. Uprawa pasternaku jest stosunkowo prosta. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie?

Nawożenie

Nasiona pasternaku wysiewamy w drugim lub trzecim roku po zastosowaniu obornika.

Podlewanie

Pasternak najlepiej rośnie, kiedy ma wilgotne podłoże, dlatego warto dbać o regularne nawadnianie, zwłaszcza gdy opady deszczu są rzadkie i mogą wiązać się z przesuszeniem podłoża.

Zobacz także:  Ogórki w ogrodzie – uprawa

Pielęgnacja

Głównym zabiegiem pielęgnacyjnym przy uprawie pasternaku jest odchwaszczanie. Kiedy rośliny wzejdą, część z nich należy wyrwać, aby te które pozostaną, znajdowały się co 7–10 cm. Korzenie pasternaku zbiera się późną jesienią, odcinając części naziemne. Korzenie dobrze przechowują się w piasku, w chłodnej piwnicy lub w kopcach. Pozostała pielęgnacja pasternaku wygląda podobnie, jak w przypadku uprawy pietruszki czy marchwi.

Pieczony pasternak

Składniki:
- olej
- pasternak

Sposób przygotowania:
Pasternak płuczemy i kroimy wzdłuż. Następnie smarujemy olejem i układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy do momentu aż pasternak będzie miękki w środku i przypieczony na wierzchu.

Zobacz także:  Pomidory – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Sergiusz Felbur

Prawnik, specjalista ds. produktów prawnych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »