| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Cykoria w ogrodzie – uprawa

Cykoria w ogrodzie – uprawa

Cykoria sałatowa jest rośliną liściastą. Cykorię od sałaty odróżnia przede wszystkim to, że cykoria jest znacznie bogatsza w substancje odżywcze, szczególnie te cenne w okresie zimowym. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie cykorii sałatowej?

Pielęgnacja

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie cykorii to odchwaszczanie i spulchnianie międzyrzędzi.

Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe

Cykoria zapiekana z parmezanem

Składniki:
4 cykorie
garść startego parmezanu
łyżka bułki tartej
pół łyżki masła
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
Cykorię obieramy z wierzchnich liści i kroimy wzdłuż na połówki, wycinając głąb, który jest gorzki. Spryskujemy uzyskane połówki sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru i gotujemy cykorie na parze przez 2–3 minuty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cykorie, doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy parmezanem i tartą bułką. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 2000C, do momentu aż ser się rozpuści, a bułka zbrązowieje.

Zobacz także: Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Michał Jarski

Dyrektor Regionalny ds. Sprzedaży w Trend Micro

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »