| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Por – uprawa

Por – uprawa

Por jest rośliną dwuletnią, uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną, aby poza cebulą wykorzystać także jego liście. Por należy do warzyw uprawianych jako jarzyna lub przyprawa kuchenna. Jest łatwy w uprawie i odporny na niskie temperatury, dzięki czemu można go zbierać nawet zimą. Pot może stanowić wspaniałą przyprawę do mięsa i do sosów. Jest to też znakomity dodatek do mięs. Jak uprawiać por?

Nawożenie

Najlepiej jest uprawiać por w rok po użyźnieniu gleby obornikiem. Por korzystnie reaguje na nawozy organiczne. Nawożenie mineralne należy stosować po wcześniejszym przeprowadzeniu analizy gleby.

Podlewanie

Por jest rośliną bardzo wymagającą jeśli chodzi o zapotrzebowanie na wodę. Uprawa pora najlepiej udaje się na glebach wilgotnych, o dodatkowym nawadnianiu należy pamiętać szczególnie latem.

Zobacz także: Truskawki – uprawa

Pielęgnacja

W pierwszych dwóch miesiącach uprawy należy zwrócić szczególną uwagę na usuwanie chwastów. Należy również zadbać o nawadnianie plantacji w okresach suchszych. W okresie wzrostu roślin glebę pomiędzy rzędami należy podlewać i spulchniać.Zabiegiem powodującym wydłużenie białej części pora jest obsypywanie roślin ziemią. Zabieg ten utrudnia również rozwój chwastów.

Zobacz także: Dynie – warzywa ozdobne i jadalne

Zupa krem z pora i z ziemniaków

Składniki:
2 młode pory
2 duże ziemniaki
olej
1litr wody
sól
pieprz
przyprawy wedle uznania

Sposób przygotowania:
Pory kroimy i dusimy przez chwilę na oleju, następnie dodajemy pokrojone w duże kawałki ziemniaki, zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy. Po ostudzeniu, zmiksować, zagotować jeszcze raz. Podawać z grzankami.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Sobaś

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »