| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza jest rośliną bardzo prostą w uprawie. W Polsce kukurydza uprawiana jest głównie na kiszonkę, rzadziej na susz oraz na ziarno. Roślina ta jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, która w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobacz, co warto wiedzieć o uprawie kukurydzy?

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Kukurydza jest bogatym źródłem błonnika, witaminy B, kwasu foliowego, witaminy C oraz kwasu pantotenowego.

Stanowisko

Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, dlatego najlepsze pod jej uprawę są stanowiska dobrze nasłonecznione. Kukurydza nie powinna być uprawiana po warzywach cebulowych.

Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe

Podłoże

Kukurydzę najlepiej uprawiać na glebach piaszczysto–gliniastych. Uprawa nie udaje się na ziemiach ciężkich, podmokłych oraz na piaskach.

Wysiew

Nasiona kukurydzy wysiewamy bezpośrednio do gruntu na przełomie maja i czerwca. Siejemy w rzędy oddalone od siebie o 60 cm, 2–3 nasiona umieszczamy w ziemi na głębokości około 5 cm co 10 cm. Kiedy siewki wzejdą część z nich usuwamy tak, aby te, które zostaną, znajdowały się co 30 cm. Przy wysiewie należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby nasiona były dokładnie przykryte ziemią, co zapobiegnie wydziobaniu ich przez ptaki.

Zobacz także: Ekologiczna uprawa warzyw

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bartosz Cieśluk

Aplikant adwokacki

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »