| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama

Czytaj także

Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza jest rośliną bardzo prostą w uprawie. W Polsce kukurydza uprawiana jest głównie na kiszonkę, rzadziej na susz oraz na ziarno. Roślina ta jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, która w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobacz, co warto wiedzieć o uprawie kukurydzy?

Nawożenie

Kukurydzę należy uprawiać rok po zastosowaniu obornika. Przed wysiewem nasion należy wzbogacić podłoże nawozem azotowym (200g), fosforowym (150g) oraz potasowym (200 g).

Pielęgnacja

Plantację kukurydzy należy odchwaszczać, zwłaszcza w początkowym okresie rozwoju, kiedy wzrost jest powolny. Poza tym należy spulchniać glebę zachowując szczególną ostrożność w pobliżu korzeni.

Zobacz także: Pieczarki – uprawa

Zbiór

Zbiór kolb kukurydzy odbywa się na przełomie sierpnia i września. Każda roślina wytwarza około czterech kolb. Pozostałą część rośliny po zbiorze nasion można wykorzystać do produkcji nawozów naturalnych, na przykład kompostu.

Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?

Kukurydza gotowana w kolbach

Składniki:
kolby kukurydzy obrane z liści
oliwa, olej lub masło
sól
szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Kukurydzę gotujemy w garnku pod przykryciem, w lekko słodkiej wodzie, przez około 15 minut. Dopiero po ugotowaniu smarujemy masłem i solimy.

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Odszkodowania Campter

Campter Odszkodowania uzyskuje odszkodowania dla osób poszkodowanych w wypadkach oraz na skutek zdarzeń losowych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od mojafirma.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK