| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza jest rośliną bardzo prostą w uprawie. W Polsce kukurydza uprawiana jest głównie na kiszonkę, rzadziej na susz oraz na ziarno. Roślina ta jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, która w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobacz, co warto wiedzieć o uprawie kukurydzy?

Nawożenie

Kukurydzę należy uprawiać rok po zastosowaniu obornika. Przed wysiewem nasion należy wzbogacić podłoże nawozem azotowym (200g), fosforowym (150g) oraz potasowym (200 g).

Pielęgnacja

Plantację kukurydzy należy odchwaszczać, zwłaszcza w początkowym okresie rozwoju, kiedy wzrost jest powolny. Poza tym należy spulchniać glebę zachowując szczególną ostrożność w pobliżu korzeni.

Zobacz także: Pieczarki – uprawa

Zbiór

Zbiór kolb kukurydzy odbywa się na przełomie sierpnia i września. Każda roślina wytwarza około czterech kolb. Pozostałą część rośliny po zbiorze nasion można wykorzystać do produkcji nawozów naturalnych, na przykład kompostu.

Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?

Kukurydza gotowana w kolbach

Składniki:
kolby kukurydzy obrane z liści
oliwa, olej lub masło
sól
szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Kukurydzę gotujemy w garnku pod przykryciem, w lekko słodkiej wodzie, przez około 15 minut. Dopiero po ugotowaniu smarujemy masłem i solimy.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Aleksandra Tabędzka

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »