| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Papryka – uprawa

Papryka – uprawa

Papryka przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej i z Ameryki Południowej, w Polsce uprawa papryki stała się bardzo popularna w ciągu ostatnich 15 lat. Papryka jest warzywem cenionym w ze względu na walory smakowe, a także dużą zawartość witaminy C, żelaza oraz wapnia. Co warto wiedzieć o uprawie papryki?

Dlaczego warto jeść paprykę?

Papryka czerwona jest bogatym źródłem witamin C, E, B1 oraz B2. Najwięcej witaminy C znaleźć można w papryce czerwonej. Papryka zawiera również sód, potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Warzywo to znane jest z właściwości pobudzających układ krążenia i wzmacniających odporność. Spożywanie papryki zalecane jest również dla osób cierpiących na schorzenia żołądka i jelit. Najwięcej składników odżywczych jest w papryce surowej.

Stanowisko

Papryka jest rośliną ciepłolubną, najkorzystniejsze pod uprawę papryki są stanowiska dobrze naświetlone i osłonięte od wiatru.

Zobacz także: Skorzonera – uprawa

Podłoże

Podłoże, na którym będziemy uprawiać paprykę, powinno być wilgotne, próchnicze i żyzne, o pH zbliżonym do obojętnego.

Sadzenie

Rozsadę sadzimy pod koniec maja lub na początku czerwca. Rośliny powinny znajdować się w odległości 30 cm od siebie, natomiast rzędy powinny być oddalone o około 40 cm. Od zasadzenia w ziemi papryka potrzebuje około 78 tygodni do zaowocowania.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Ewelina Stachowiak

Marketing Team Leader w firmie HR Tools

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »