| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Fasola szparagowa – uprawa

Fasola szparagowa – uprawa

Uprawa fasoli szparagowej w ogrodzie jest coraz bardziej popularna. Fasola szparagowa jest rośliną roczną, samopylną, jej częścią jadalną są strąki o żółtym lub o zielonym zabarwieniu. Co warto wiedzieć zanim przystąpimy do uprawy fasoli szparagowej?

Dlaczego warto jeść fasolę szparagową?

Strąki fasoli szparagowej są bogate w białko, w witaminy B1, E, PP, C oraz w karoten. Zawierają także sole mineralne (wapnia, żelaza oraz fosforu) i błonnik.

Stanowisko

Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną, dlatego najlepiej jest uprawiać ją na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.

Zobacz także:  Marchew – uprawa

Podłoże

Fasola szparagowa powinna być uprawiana na glebach próchniczych, przepuszczalnych i łatwo nagrzewających się. Najbardziej wskazane są czarnoziemy, gleby brunatne, piaszczysto–gliniaste i bielice. Nie należy uprawiać fasoli na tym samym stanowisku częściej niż co 4 lata.

Wysiew

Nasiona fasoli szparagowej wysiewamy w drugiej połowie maja. Fasolę siejemy w rzędy oddalone od siebie o 40–50 cm, pojedyncze nasiona należy umieszczać w rzędzie co około 10 cm na głębokość 5 cm.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawno-Rachunkowa "Kliman-Rola"

Nasza Kancelaria oferuje doradztwo prawne osobom fizycznym oraz zapewnia obsługę prawną przedsiębiorstw, spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, fundacji i stowarzyszeń.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »