| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Fasola szparagowa – uprawa

Fasola szparagowa – uprawa

Uprawa fasoli szparagowej w ogrodzie jest coraz bardziej popularna. Fasola szparagowa jest rośliną roczną, samopylną, jej częścią jadalną są strąki o żółtym lub o zielonym zabarwieniu. Co warto wiedzieć zanim przystąpimy do uprawy fasoli szparagowej?

Dlaczego warto jeść fasolę szparagową?

Strąki fasoli szparagowej są bogate w białko, w witaminy B1, E, PP, C oraz w karoten. Zawierają także sole mineralne (wapnia, żelaza oraz fosforu) i błonnik.

Stanowisko

Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną, dlatego najlepiej jest uprawiać ją na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.

Zobacz także:  Marchew – uprawa

Podłoże

Fasola szparagowa powinna być uprawiana na glebach próchniczych, przepuszczalnych i łatwo nagrzewających się. Najbardziej wskazane są czarnoziemy, gleby brunatne, piaszczysto–gliniaste i bielice. Nie należy uprawiać fasoli na tym samym stanowisku częściej niż co 4 lata.

Wysiew

Nasiona fasoli szparagowej wysiewamy w drugiej połowie maja. Fasolę siejemy w rzędy oddalone od siebie o 40–50 cm, pojedyncze nasiona należy umieszczać w rzędzie co około 10 cm na głębokość 5 cm.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

KRAUSE LEGAL Kancelaria prawna

Nasza kancelaria świadczy wszechstronną pomoc prawną skierowaną do właścicieli firm rodzinnych oraz małych i średnich przedsiębiorstw.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »