| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Fasola szparagowa – uprawa

Fasola szparagowa – uprawa

Uprawa fasoli szparagowej w ogrodzie jest coraz bardziej popularna. Fasola szparagowa jest rośliną roczną, samopylną, jej częścią jadalną są strąki o żółtym lub o zielonym zabarwieniu. Co warto wiedzieć zanim przystąpimy do uprawy fasoli szparagowej?

Nawożenie

Fasola szparagowa współżyje z bakteriami brodawkowymi, które wiążą wolny azot z powietrza, dlatego nawożenie azotem nie jest konieczne. Fasola szparagowa ma duże zapotrzebowanie na fosfor i potas, zalecane są nawozy mineralne, których dawki ustala się po analizie gleby.

Zobacz także: Rzodkiewka – uprawa

Podlewanie

Wskazane jest regularne podlewanie. Warto również umieścić dookoła rośliny ściółkę, na przykład korę, która utrzyma wilgoć w ziemi. Szczególnie ważne jest dokładne nawadnianie podczas suchej pogody, minimum 2 razy w tygodniu.

Pielęgnacja

Fasolkę należy regularnie odchwaszczać, pamiętając jednocześnie, aby nie spulchniać ziemi głębiej niż na 4 cm, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia korzeni rośliny. Ważne jest również regularne odchwaszczanie.

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym

Składniki:
0,5 kg fasoli szparagowej
łyżka masła
150 ml słodkiej śmietany
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolkę opłukać i ugotować tak, aby była lekko twarda. Dodać masło, śmietanę, posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek, doprawić i dusić całość przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Na osobnej patelni uprażyć bułkę tartą, dodać do fasolki, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilkę.

Zobacz także: Groch – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bogacz Bartoszewicz Kancelaria Radców Prawnych

Obsługa prawna klientów indywidualnych i przedsiębiorców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »