| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

Warzywa łatwe w uprawie to rośliny, od których dobrze jest zacząć przygodę z własnym ogródkiem. Na początek warto przeznaczyć na ogródek mniejszy obszar, aby z czasem go powiększyć. Które warzywa są łatwe w uprawie? Na co zwrócić uwagę przy uprawie warzyw we własnym ogródku?

Wszystkie warzywa potrzebują naszego nakładu pracy. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na warzywny ogródek, warto przeznaczyć na niego niewielką przestrzeń, na przykład, 5x2 metra. Z czasem, gdy nabierzemy wprawy i będziemy widzieli, że nasza praca przynosi efekty, ogródek możemy powiększyć. Najlepiej zaopatrzyć się w rośliny odporne na zimno, nie będziemy musieli chronić ich przed mrozem. Jeżeli nie mamy doświadczenia w uprawie, wybierzmy rośliny, które nie wymagają poważnych zabiegów pielęgnacyjnych, jak na przykład: marchew, pietruszka, buraki, sałata, szczypiorek, koperek, cukinia, rabarbar czy rzodkiewka.

Zobacz także: Czosnek – uprawa

Dlaczego warto uprawiać warzywa w ogrodzie?

Warzywa to bogactwo witamin i minerałów. Każda dieta powinna być w nie zaopatrzona. Warzywa są źródłem wielu witamin np. C, B, E, A, a także składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, potas), beta-karotenu oraz białka.

Cenne składniki, które znaleźć możemy w warzywach, utrzymują nasz organizm w równowadze kwasowo-zasadowej, przeciwdziałają otyłości, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom serca oraz infekcją. Niektóre warzywa działają również bakteriobójczo.

Zobacz także: Pieczarki – uprawa

Dobór miejsca pod uprawę warzyw

Niektóre warzywa, jak na przykład burak, dobrze rosną nawet w półcieniu, lecz większość wymaga stanowiska bardzo dobrze nasłonecznionego. Ponadto, wybrane miejsce na zagon powinno być przewiewne, odpowiednio nawożone i nawadniane.

Do uprawy większości warzyw doskonale sprawdza się gleba gliniasto-piaszczysta i piaszczysto-gliniasta - dobrze gromadzą wodę i nie zaskorupiają się. Ponadto, ziemia piaszczysta szybko się nagrzewa, ale równie szybko się chłodzi. Gleby piaszczysto-gliniaste dobrze magazynują ciepło i powoli je oddają.

Odpowiednie przygotowanie gleby pod warzywnik wymaga dokładnego przekopania i spulchnienia wybranego stanowiska już jesienią, aby w następnym roku cieszyć się obfitymi plonami. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ziemia będzie mogła magazynować wodę i otrzymywać niezbędną dawkę świeżego powietrza.

Zobacz także: Kapusta – uprawa

Spulchniona ziemia ułatwia wrastanie korzeni, a co za tym idzie, nasze warzywa będą lepiej rosły. Glebę przekopujemy, na głębokości łopaty, już wczesną wiosną. Po przekopaniu starannie grabimy. Przekopywanie głębokie, na głębokość dwóch łopat, wykonuje się tylko jesienią.

Zobacz także: Cukinia – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Monika Wolska-Bryńska

Radca prawny w Departamencie Kontroli Podatkowych w Kancelarii Prawno-Podatkowej Mariański Group

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »