| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

Warzywa łatwe w uprawie to rośliny, od których dobrze jest zacząć przygodę z własnym ogródkiem. Na początek warto przeznaczyć na ogródek mniejszy obszar, aby z czasem go powiększyć. Które warzywa są łatwe w uprawie? Na co zwrócić uwagę przy uprawie warzyw we własnym ogródku?

Wysiew

Szerokość zagonów nie powinna przekraczać 120 cm, gdyż możemy mieć utrudniony dostęp do wszystkich roślin. Dzieląc zagon na rzędy pomocny może okazać się sznurek lub znacznik. Pamiętajmy również, że drobne nasiona muszą być siane bardzo starannie i równomiernie. Na przykład marchewkę, która posiada bardzo drobne nasionka, możemy wysiewać prosto z torebki, lecz należy uważać, aby nie wrzucić zbyt wielu nasion w jedno miejsce. Znacznie łatwiej, aniżeli z torebki, można przepuszczać nasiona pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym. Do równomiernego wysiewania drobnych nasion, zaleca się mieszanie ich z drobnym piaskiem, w stosunku 1:1 lub 1:2.

Po posianiu należy przysypać nasiona ziemią i ugnieść, na przykład, odwróconą częścią grabi.

Rzodkiewka i sałata, oprócz łatwej uprawy, może również wyznaczać ścieżki, gdyż rośnie znacznie szybciej niż inne warzywa np. marchew i pietruszka.

Próchnica gleby

Próchnica gleby przyczynia się do rozwoju bakterii i grzybów, które zmieniają substancje organiczne w te przyswajalne dla warzyw. Ponadto, próchnica zwiększa przewiewność ziemi oraz pojemność cieplną. Inne nawozy organiczne, takie jak: torf, odpady kory, obornik, gnojówka i nawozy zielone również sprzyjają wzrostowi roślin.

Zobacz także: Skorzonera – uprawa

Podlewanie

Niestety, opady atmosferyczne tylko w niewielkim stopniu zaspokajają potrzebę warzyw na wodę. Dlatego, nawet przy niewielkim ogródku musimy pamiętać o podlewaniu. W okresie wzrostu rośliny potrzebują około 20–25 mm wody na 1 m2. Częstotliwość podlewania zależy oczywiście od rodzaju gleby.

Do podlewania warto również wykorzystać wodę deszczową. Woda ta ma odpowiednią temperaturę dla roślin ciepłolubnych.

Usuwanie chwastów

Chwasty utrudniają wzrost roślin, a także przyczyniają się do rozmnażania chorób i szkodników. Odchwaszczanie stanowi najważniejszą część pielęgnacyjną wszystkich warzyw, zatem warto poświęcić na to swój czas. Jeżeli zaniedbamy tę część uprawy i pozwolimy chwastom wydać nasiona, będziemy mieli o wiele więcej pracy.

Spulchnianie gleby to druga czynność pielęgnacyjna. Jej celem jest ograniczenie nadmiernego parowania oraz umożliwienie przenikania powietrza i wody do wnętrza gruntu.

Zobacz także: Rzadkie warzywa ogrodowe

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Eco Carport

Producent i dystrybutor wiat z drewna

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »