| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Ekologiczna uprawa warzyw

Ekologiczna uprawa warzyw

Ekologiczna uprawa warzyw to korzystanie z naturalnych nawozów, dbanie o glebę i wykorzystywanie naturalnych sposobów w walce ze szkodnikami. Ekologia ma tę zaletę, że nie nasączamy warzyw sztucznymi, szkodliwymi substancjami. Jak prowadzić ekologiczną uprawę warzyw we własnym ogrodzie?

Ekologiczna uprawa warzyw polega na stosowaniu do użyźniania gleby metod naturalnych. Zamiast nawozów chemicznych wykorzystuje się próchnicę, materię organiczną, kompost oraz ściółkę. Celem jest uprawianie zdrowych i obfitych plonów.

Producenci „ulepszaczy” prowadzą badania, które mają na celu udowodnienie, że ich środek w zebranych plonach, nie jest szkodliwy dla ludzi. Zawarte środki w jednym produkcie, może nie są groźne, ale weźmy pod uwagę, że wszystko, co jemy jest nasączone konserwantami, związkami bakteriobójczymi, chlorem i związkami chemicznymi. Wówczas, po połączeniu wszystkich składników, jaka będzie suma? Czy wciąż nieszkodliwa? Własny ogródek warzywny na naturalnym podłożu i bez dodatków chemii gwarantuje jakość. W końcu możemy mieć świadomość tego, co jemy.

Zobacz także: Zdrowe rośliny w zdrowym ogrodzie

Podłoże

W uprawie ekologicznej duże znaczenie ma gleba. Trzeba o nią dbać, gdyż zawiera żywe organizmy. Chcąc zniszczyć szkodniki, możemy niszczyć również mikroorganizmy dla nas pożyteczne. Warzywa, które są karmione w sposób naturalny, zawierają zrównoważone ilości pierwiastków śladowych oraz witamin. Wszelkie sztuczne nawozy zaburzają tę harmonię i powodują niedobory.

Ważne jest również upodobanie danych warzyw i rodzaj gleby – kwaśna lub zasadowa. Jeżeli dokonamy złego doboru albo będziemy działali na oślep, efektem mogą być choroby roślin i ich zły wzrost.

Zobacz także: Trendy ogrodowe: Jak być nowoczesnym ogrodnikiem?

Wysiew

Korzystną techniką są zagony podwyższone. Ich zaletą jest lepsze wykorzystanie powierzchni, kompostu, ściółki oraz wody. Długość zagonu może być dowolna i w głównej mierze, zależy od powierzchni, którą dysponujemy. Z szerokością jest już inaczej. Warto zwrócić uwagę na to czy mamy swobodny dostęp do warzyw z każdej strony – maksymalna szerokość w tym przypadku to około 120 cm.

Jednym ze sposobów jest poświęcenie jednego zagonu na jedną roślinę. Ponadto, zagon, który w jednym roku był przeznaczony na jedno warzywo, możemy swobodnie przeznaczyć na inne.

Innym pomysłem jest sadzenie plonów o różnym okresie wzrostu na jednym zagonie. Dzięki temu rośliny będą miały odpowiedni pokarm, miejsce, wilgoć oraz wysokość. Problem polega na tym, że musimy być pewni czy dane warzywo rośnie obok tego, co powinno.

Zobacz także: Boczniak – uprawa

Dla początkujących, w zagonach podwyższonych, sprawdza się technika sadzenia w rzędach. Dzięki temu chronimy rośliny przed owadami, plony wzrastają dzięki mieszanej uprawie i oszczędzamy miejsce.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Adwokacka AKS

Kancelaria zajmuje się prowadzeniem spraw zarówno klientów indywidualnych, jak i korporacyjnych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »