| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | WIDEOAKADEMIA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Skorzonera – uprawa

Skorzonera – uprawa

Skorzonera to w naszym kraju wciąż bardzo rzadkie warzywo. Skorzonera jest źródłem wielu, bardzo cennych składników mineralnych oraz witamin. Roślina ta dobrze znosi niskie temperatury i może zimować w gruncie. Jak uprawiać skorzonerę we własnym ogródku?

Skorzonera należy do rodziny astrowatych, w smaku przypomina szparagi. Wykształca długi, cylindryczny korzeń o ciemnobrązowej lub brązowo–czarnej skórce. Jeżeli plon jest korzystny, korzeń osiąga długość 30 cm o średnicy 3 cm. Skorzonera zawiera biały sok mleczny i jest bardzo delikatna w smaku i lekkostrawna. Ponadto, jest bardzo zdrowa, gdyż zawiera wysoką zawartość składników mineralnych – żelazo, fosfor, sód, magnez, chlor i wapń – oraz karoten i wiele cennych witamin – E, B1, B2 i C.

Stanowisko

Skorzonera dobrze rośnie w niskich temperaturach. Choć siewki są wrażliwe na mróz roślina może zimować w gruncie. Zalecana się siać skorzonerę w miejscu słonecznym. W okresie intensywnego wzrostu korzeni (połowa czerwca – koniec sierpnia) jest bardzo wrażliwa na suszę.

Zobacz także:  Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Podłoże

Skorzonera ma duże wymagania glebowe. Gleba powinna być pulchna, przewiewna, a teren, na którym sieje się skorzonerę nie może być podmokły. Najlepsze są próchnicze, gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste, jak również piaszczyste gleby torfowe.

Skorzonera nie powinna być uprawiana po marchwi, pomidorach, selerach, warzywach kapustnych i szpinaku. Jako przedplon można użyć gleby po porach, cebulach, ogórkach, fasolach i sałacie głowiastej.

Zobacz także:  Seler – uprawa

Wysiew

Jeżeli tylko warunki na to pozwalają, skorzonera może być siana już pod koniec lutego. Najpóźniej w połowie marca do początku kwietnia. 2 g nasion wystarczają na obsadzenie 1 m2. Pojedyncze nasiona dobrze jest sadzić w rzędach o odległości 30 cm, w rzędzie co 2–3 cm. Roślina wschodzi po okresie 2–3 tygodni. Wówczas należy przerywać siewki, pozostawiając po jednej roślinie co 5–6 cm.

Nawożenie

Skorzonerę powinno się uprawiać w drugim lub w trzecim roku po oborniku. Jeżeli ziemia jest o niskiej zawartości próchnicy, wówczas możemy dać obornik na jesieni lub kompost wiosną. Nawozy mineralne zaleca się na tydzień do dziesięciu dni przed siewem.

Skorzonera wymaga gleby o odczynie obojętnym lub zasadowym, ale jest wrażliwa na wapń. Wapnowanie należy przeprowadzić na roślinach poprzedzających uprawę.

Podlewanie

W celu zapewnienia sobie dobrego plonu, należy dbać o równomierną wilgotność gleby. W tym celu należy, od połowy lipca do początku września, czterokrotnie lub pięciokrotnie podlewać roślinę po około 25 litrów na 1 m2.

Zobacz także:  Kapusta – uprawa

Pielęgnacja

Skorzonera powinna również być dobrze odchwaszczana, gdyż w początkowym etapie jej przyrost jest niewielki i może zostać zagłuszona. Stale spulchniana gleba nie zaskorupia się, a warzywo lepiej rośnie.

Gotowana skorzonera

Składniki:
500g świeżej skorzonery
bułka tarta lub masło

Przygotowanie:

Skorzonerę obiera się z ciemnej skórki i wrzuca do zimnej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości i podajemy z bułką tartą lub z masłem. Skorzonera dobrze smakuje podana z mięsem lub rybami.

Zobacz także: Cebula – uprawa

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

Własne

Zdjęcia

Warzywa. Fot. Fotolia
Warzywa. Fot. Fotolia

Wersja PREMIUM Kodeks Pracy 2016169.00 zł

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Emil Kowalski

www.asib.pl

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »