| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Pieczarki – uprawa

Pieczarki – uprawa

Pieczarki można uprawiać w pomieszczeniu w przeciwieństwie do wielu roślin, nie wymagają światła. Do odpowiedniego wzrostu pieczarce potrzebna jest natomiast bardzo wysoka wilgotność powietrza. Podpowiadamy, jak krok po kroku uprawiać pieczarki.

Wysiew

Przefermentowane, gotowe do użycia podłoże powinno być równomiernie brązowe. Słoma powinna mieć białoszary odcień, a także łagodny i przyjemny zapach. Po zgnieceniu takiego podłoża, powinno ono być lekko wilgotne – ale nie mokre.

Do wcześniej przygotowanego zagonu, na ziemi, na stelażach lub w skrzynkach i napełnieniu go podłożem, sadzimy grzybnię pieczarek. W przypadku grzybni nawozowej, należy ją wcześniej rozdrobnić do wielkości orzecha włoskiego i sadzić na głębokości 3–5 cm w rozstawie 20x20 cm.

Stosując grzybnię ziarnistą należy wysiać około 15 ziaren w jednym miejscu, ułożonej równomiernie na głębokości 3–5 cm. W tym przypadku, można to wykonać na etapie formowania zagonu. Jeden litr grzybni ziarnistej wystarcza na 1,5–2 m2 uprawianej powierzchni.

Zobacz także: Kapusta – uprawa

Po posadzeniu pieczarek temperatura powietrza powinna wynosić około 18–22 ˚C, przy temperaturze podłoża 23–24 ˚C. W pierwszej fazie wzrostu nie powinniśmy wietrzyć pomieszczenia.

Podlewanie

Wilgotność powietrza przy uprawie pieczarek, powinna wynosić 95%. Uzyskamy ją poprzez wielokrotne zwilżanie ziemi lub podłogi. Podłoże zwilżamy lekko tylko w razie konieczności.

Jeżeli do uprawy pieczarek używamy specjalnych szklarni, należy pamiętać, aby była ona cieniowana i wietrzona za pomocą wietrzników w dachu, nie bocznych. W przeciwnym razie stworzymy niekorzystny dla grzybów przeciąg.

Pielęgnacja

Po około 2–3 tygodniach od siewu, grzybnia przerasta 2/3 podłoża. To najlepszy moment, aby przykryć podłoże 4-centymetrową warstwą ziemi – piaszczystej o niskiej zawartości próchnicy. Do ziemi należy dodać rozłożonego torfu i nawozu wapniowego węglanowego. Dopiero po przykryciu podłoża należy przewietrzyć pomieszczenie i tym samym obniżyć temperaturę do około 16–18 ˚C.

Wszelkie wahania temperatury, powinny być ograniczone do minimum. Należy również kontrolować wilgotność powietrza i utrzymywać ją na bardzo wysokim poziomie.

Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?

Duszone pieczarki

Składniki:
500g pieczarek
łyżka masła
1/3 szklanki śmietany
sól, pieprz
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki i obieramy. Kapelusze kroimy w paski i wrzucamy do garnka. Dodajemy wody, która przykryje połowę pieczarek, łyżkę masła i sól. Całość dusimy pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie, a większość wody odparuje – około 1 godziny. Na koniec dodajemy śmietanę i pieprzu.

Zobacz także: Zdrowe rośliny w zdrowym ogrodzie

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Jan Bijas

Dyrektor Generalny Salomon Finance

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »