| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Rzodkiewka – uprawa

Rzodkiewka – uprawa

Rzodkiewka w ogrodzie pełni doskonałą rolę wydzielania granic innym warzywom, gdyż cechuje się szybkim wzrostem. Rzodkiewka, chrupiąca, słodka i twarda nadaje się do sałatek, twarogów lub na surowo. Zobacz jak uprawiać rzodkiewki w ogrodzie.

Rzodkiewka należy do rodziny krzyżowych. Częścią jadalną jest zgrubienie pomiędzy korzeniem, a liścieniami – hipokotyl. Ostry smak zawdzięcza olejkowi gorczycznemu. Uprawiana w gruncie jest możliwa do spożycia w okresie od maja do października. W szklarniach możemy zbierać ją już od marca do grudnia.

Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę?

Rzodkiewka ma bardzo charakterystyczny smak i odznacza się dużą wartością odżywczą. Zawiera znaczne ilości witaminy C oraz nieznaczne ilości witaminy B. Ponadto, ma niską wartość kaloryczną, więc można ją chrupać na okrągło.

Stanowisko

W miarę możliwości, stanowisko pod rzodkiewkę, powinno być całkowicie nasłonecznione.

Zobacz także: Ślimaki w ogrodzie

Podłoże

Uprawa rzodkiewki udaje się na każdej żyznej glebie. Najkorzystniej rośnie na glebie piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej, przewiewnej i próchniczej. Ponadto, rzodkiewka znosi przymrozki do -3˚C i można ją siać już wczesną wiosną, gdy ziemia osiągnie temperaturę 8˚C. Zimna ziemia powoduje, że roślina długo nie kiełkuje.

Zobacz także: Cebula – uprawa

Wysiew

Jeżeli chcemy cieszyć się świeżą rzodkiewką, możemy wysiewać ją od kwietnia do sierpnia w odstępie dwóch tygodni. Rzodkiewkę można wysiewać rzutowo - 5g nasion na 1 m2. Rzadki siew sprawia, że nie musimy jej później przerywać. Nasiona należy umieszczać na głębokości 1–1,5 cm.

Rzodkiewkę najczęściej sieje się z marchewką i z pietruszką, aby wyznaczyć rząd.

Nawożenie

Rzodkiewkę uprawia się jako poplon w pierwszym roku po oborniku. Rzodkiewka nie lubi świeżego nawozu organicznego. Podczas wzrostu nie jest potrzebne dodatkowe nawożenie.

Podlewanie

Dostarczenie rzodkiewce odpowiedniej ilości wody sprawia, że smak warzywa jest delikatny i słodki. Uprawiana na suchej glebie jest ostra, gryząca i szybko parcieje. Przy wahaniach wilgotności część jadalna może pękać. Dlatego należy regularnie polewać rzodkiewkę.

Zobacz także: Marchew – uprawa

Choroby

U rzodkiewki, jak u innych roślin kapustnych, może wystąpić zgorzel siewek. Objawia się żółtymi, szklistymi plamami, co prowadzi do gnicia całej rodziny. Zapobiec tej chorobie można poprzez używanie świeżej ziemi do siewu, rzadki siew w rzędzie, umiarkowane podlewanie i wapnowanie ziemi. Jeżeli zauważymy tę chorobę na naszych warzywach należy zmniejszyć podlewanie i usunąć chore części.

Pielęgnacja

Pielęgnacja rzodkiewki to regularne jej podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby.

Twarożek z rzodkiewką

Składniki:
500 g świeżego twarogu
1 duży pomidor
szczypiorek
pęczek rzodkiewki
śmietana lub jogurt

Przygotowanie:

Biały twaróg łączymy z drobno posiekanym szczypiorkiem, kawałkami pomidora i pokrojoną w plastry rzodkiewką. Do całości dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny.

Zobacz także:  Jak zbudować kompostownik ogrodowy?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Krucka-Atak

Samodzielny specjalista ds. kadr z wieloletnim doświadczeniem, pasjonatka prawa pracy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »