| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Boczniak – uprawa

Boczniak – uprawa

Boczniaki to grzyby, których smak jest zbliżony do pieczarki. Boczniaki można panierować jak kotlety i zjadać jako główne danie. Zobacz jak uprawiać boczniaka w warunkach domowych?

Boczniak to grzyb, który można znaleźć na pniach drzew w okresie jesiennym. Muszlowaty, mięsisty kapelusz wyrasta z boku trzonka, tworząc skupiska. Zabarwienie kapeluszy może być różne – od matowoniebieskich przez ciemnoszare i jasnoszare do żółtobiałych. W smaku boczniak jest bardzo podobny do pieczarki.

Wartości zdrowotne

Boczniaki zawierają dobrze przyswajalne białko i mało kalorycznych cukrów. Jest również bogaty w wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk i selen. Zawierają również duże ilości witaminy B, w tym kwas foliowy.

Zobacz także: Wyposażenie ogrodu – vademecum

Stanowisko

Boczniaki można uprawiać przez kilka lat na drewnianych klockach w zacienionym i osłoniętym od wiatru miejscu lub na substracie. Druga metoda należy do krótkotrwałych – 3–4 miesiące – i grzyby są uprawiane w pomieszczeniach w okresie uprawy wstępnej. Po tym okresie pojemniki należy przenieść w miejsce osłonięte przed bezpośrednim działaniem słońca lub zapewnić im niezbędną ilość oświetlenia.

Zobacz także: Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Podłoże

Do uprawy długoletniej najlepiej sprawdza się drewno topoli, buku, kasztanowca, klonu lub jesionu. Należy pamiętać, że drewno pod podłoże boczniaków nie może być zaatakowane przez inne grzyby. Powinno  za to zawierać około 50% wody. Gdy drewno jest zbyt suche, należy je moczyć lub podlewać wodą. Średnica klocka powinna wynosić około 10–30 cm i mieć długość 25–30 cm.

Do uprawy krótkotrwałej podłożem może być słoma żytnia, pszenna, kukurydziana i grochowa. Najlepsza jest jednak słoma pszenna i powinna być rozdrobniona na długości 2–3 cm. Wielokrotnie ją podlewamy i mieszamy aż do nasycenia wodą. Końcowa wilgotność słomy to 65–75%. Podczas wzrostu grzybni, słomy nie należy podlewać, dlatego na tym etapie jest to takie ważne. Słomę nawilża się dwa dni.

Przygotowaną słomę wkładamy do szczelnych pojemników lub skrzynek po owocach. Temperatura powinna wynosić do 50–60 ˚C, a po kilku dniach spaść do około 30 ˚C.

Zobacz także: Seler – uprawa

Wysiew  na drewnianych klockach

Wysiew wstępny możemy rozpocząć już od końca marca, lecz wówczas uprawa powinna odbywać się w pomieszczeniu o wyrównanej temperaturze. Uprawę na wolnym powietrzu warto zacząć od połowy czerwca, lecz nie później niż do końca lipca.

Grzybnię nawozową rozdrabnia się bezpośrednio przed użyciem. Na górnej powierzchni cięcia każdego drewnianego klocka, układa się grzybnię o grubości 0,5–1 cm. Następnie, ustawia się klocki jeden na drugim w czterech lub w pięciu warstwach. Dzięki temu grzybnia może wrastać w drzewo z obu stron. Całość okrywa się folią, workami lub innym materiałem, którym dysponujemy. Ważne, aby materiał był utrzymany w stałej wilgotności. W przypadku folii, temperatura wewnątrz nie powinna przekroczyć 25–27 ˚C.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Bartosz Turek

analityk

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »