| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Boczniak – uprawa

Boczniak – uprawa

Boczniaki to grzyby, których smak jest zbliżony do pieczarki. Boczniaki można panierować jak kotlety i zjadać jako główne danie. Zobacz jak uprawiać boczniaka w warunkach domowych?

Czas, którego grzybnia potrzebuje do przerośnięcia drewna to od 3 do 4 miesięcy. W tym czasie nie ma potrzeby wykonywania szczególnych prac pielęgnacyjnych.

Zobacz także: Cukinia – uprawa

Po okresie uprawy wstępnej, drewniane klocki zakopujemy w ziemi pojedynczo na głębokości 1/3 długości. Odstęp między każdym klockiem to 30 cm z każdej strony. Nie musimy się martwić trawą i innymi roślinami. Wręcz przeciwnie, wpływają one bardzo korzystnie na rozwój boczniaków.

Wysiew krótkotrwały

Do odpowiednio przygotowanych skrzynek z podłożem wkładamy grzybnię. Na 5kg suchej słomy – 15 kg wilgotnej – potrzeba 1 litra grzybni ziarnistej lub nawozowej. Grzybnię nawozową rozdrabniamy do wielkości kurzego jaja i wkładamy na głębokość 5 cm, przy odstępach 15–20 cm.

Po 4 tygodniach podłoże przerasta grzybnią. To czas, aby ustawić pojemniki w miejscu uprawy i zdjąć z nich folię.

Zobacz także: Zegary słoneczne do ogrodu

Podlewanie

Do przyrośnięcia grzybnia boczniaka potrzebuje bardzo wysokiej wilgotności oraz temperatury powietrza około 20˚C. Ziemia wokół klocków nie może być sucha. W okresie niedostatecznych opadów deszczu, należy ją podlewać codziennie dwoma lub trzema litrami wody na 1 m2..

Jeżeli stosujemy metodę krótkotrwałą, wówczas pojemniki okrywamy folią, aby uchronić podłoże przed wyschnięciem. Pomieszczenie, w których uprawiamy boczniaki musi mieć stałą, wysoką wilgotność.

Pielęgnacja

W okresie uprawy wstępnej w pomieszczeniach, boczniak nie wymaga światła. Po tym okresie, jeżeli nie mamy możliwości wyniesienia skrzynek na dwór, należy zapewnić grzybom dostateczną ilość światła. Zbyt mała ilość naświetlenia sprawia, że boczniaki wykształcają długie trzonki i małe kapelusze.

Uprawiając boczniaki w skrzynkach, po okresie wstępnym, należy je przewrócić na bok, dnem do siebie. W ten sposób tworzymy murek z grzybów, właściwy dla ich natury.

Smażone boczniaki w panierce

Składniki:

500 gram boczniaków
2 jajka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Grzyby najpierw trzeba dokładnie opłukać, wysuszyć i odciąć nóżki. Kapelusze przyprawić do smaku. Następnie boczniaki panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.

Zobacz także: Jakie narzędzia są niezbędne w ogrodzie?

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Smaga Jaroszyński Spółka Adwokacka sp. j.

Obsługa prawna przedsiębiorców

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »