| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Groch – uprawa

Groch – uprawa

Groch to warzywo, które można jeść również na surowo. Ma słodki smak i dużą wartość odżywczą. Groch nie jest zbyt wymagający w uprawie. Jak zabrać się za uprawę grochu na własnej działce?

Groch należy do roślin strączkowych. Owocem grochu jest strąk, który zawiera do 10 nasion. Poszczególną odmianę grochu łatwo rozpoznać po długości i kształcie strąka oraz wielkości i barwie nasion. Groch dzielimy na dwie grupy: cukrowe i łuskowe: o gładkim nasieniu i pomarszczonym nasieniu. Te ostatnie zawierają większą ilość cukru od gładkich, ale również są bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki klimatyczne. Dlatego nie zaleca się ich do wczesnego sadzenia.

Właściwości zdrowotne

Groch zielony jest bardzo wartościowym warzywem. Nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i do zrobienia przetworów. Posiada dużą wartość odżywczą, gdyż zawiera skrobię, cukry oraz białka. W grochu jest również spora dawka żelaza oraz witamin: A, B1, B2 i C. Po spasteryzowaniu, ilość witaminy C zmniejsza się o połowę.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

Stanowisko

Groch jest rośliną klimatu umiarkowanego. Woli miejsca nasłonecznione, a ciepła woda w okresie kwitnienia wpływa korzystnie na plon. Upały oraz susza przyspieszają dojrzewanie nasion, przy mniejszym plonie. Odporny na przymrozki (do -4 stopni), ale przy tak niskiej temperaturze należy szczególnie uważać na kwiaty – są mniej odporne i ulegają szybkiemu uszkodzeniu. Odmiana łuskowa o gładkich nasionach jest najbardziej odporna na chłody. Odmiana o pomarszczonych nasionach potrzebuje dostatecznie ogrzaną ziemię. W przeciwnym razie, wschodzi dużo gorzej.

Groch nie powinien być uprawiany po sobie, ani też po innych warzywach strączkowych. Sam w sobie jest doskonałym przedplonem dla innych warzyw wysadzanych na przełomie lipca i sierpnia (kalafior, kapusta pekińska, szpinak, kalarepa i inne).

Zobacz także: Kalafior w ogrodzie – uprawa

Podłoże

Groch nie jest rośliną wymagającą. Najkorzystniej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych, przepuszczalnych i zasobnych w wapń. Gleby zakwaszone nie są dla grochu zbyt korzystne. Wzrost rośliny jest na nich dużo mniejszy.

Zobacz także: Zioła na wzdęcia – Borówka czernica, Kminek zwyczajny i Oregano

Wysiew

Wysiew nasion grochu najlepiej rozpocząć, gdy wiosną rozmarznie ziemia. Najkorzystniejszą porą jest koniec marca i początek kwietnia. Im wcześniej zabierzemy się do pracy, tym będziemy mogli cieszyć się z większego plonu. Należy przy tym pamiętać, że odmiany o nasieniu pomarszczonym wysiewa się kilka dni (do nawet tygodni) później, niż gładkie. Nasiona te kiełkują dopiero przy temperaturze gleby powyżej 8˚C.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Bird & Bird

Kancelaria doradztwa prawnego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »