| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Groch – uprawa

Groch – uprawa

Groch to warzywo, które można jeść również na surowo. Ma słodki smak i dużą wartość odżywczą. Groch nie jest zbyt wymagający w uprawie. Jak zabrać się za uprawę grochu na własnej działce?

Na powierzchni 1 m2 można wysiać od 20 do 25 g nasion w rzędach oddalonych o 25–30 cm. Odległość między nasionami, w jednym rzędzie, powinna wynosić od 3 do 5 cm. Wszystkie odległości są zależne od wielkości nasion. Groch przykrywa się 4–5 cm warstwą ziemi.

Korzystnie jest również zabezpieczyć wysiany groch przed ptakami. W tym celu należy rozciągnąć nad zagonami cienkie sznurki, siatkę lub nawet firankę. Możemy równie dobrze użyć gałęzi, gdy mamy ich w ogrodzie pod dostatkiem.

Zobacz także: Cebula – uprawa

Nawożenie

W czasie przygotowania gleby lub krótko po wysiewie nasion stosuje się nawóz fosforowy i potasowy. W początkowym okresie wzrostu, groch potrzebuje również azotu. Gdy roślina ma 5 cm wysokości, należy dostarczyć jej azotu w postaci saletry.

Szkodniki i choroby

Rdza grochu to pojawienie się, wraz z końcem lata, żółtobrunatnego skupiska zarodników grzyba – rdzy. Z czasem powstają czarne skupiska zarodników. Żeby zapobiec chorobie należy: niszczyć resztki rośliny, unikać zbyt gęstego siewu i niszczyć chwasty – szczególnie wilczomlecz, na którym choroba powstaje pierwsza i przenosi się na groch.

Mączniak właściwy to występowanie na końcach pędów i na strąkach białego nalotu. Chore rośliny gorzej rosną, liście zamierają, a plon jest dużo mniejszy. Żeby zapobiec chorobie należy: bardzo dobrze przekopać ziemię w okresie jesiennym, zniszczyć resztki roślin oraz wcześnie i niezbyt gęsto wysiewać roślinę.

Zobacz także: Zioła na problemy ze snem – Lipa, Rumianek i Melisa

Zupa grochowa

Składniki:
35 dag łuskanego grochu
1 litr wody
włoszczyzna
20 dag wędzonki
cebula
ząbek czosnki
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
4 kromki ciemnego pieczywa

Przygotowanie:
Groch moczymy przez dwie godziny (można również pozostawić go na całą noc) w letniej wodzie. Po namoczeniu gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i litr wody. Miękki groch przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz pieprz i sól. Wędzonkę i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na małym ogniu. Gdy nabiorą złotego koloru, za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Z ciemnego pieczywa robimy grzanki i posypujemy porcję zupy.

Zobacz także: Ogórki w ogrodzie – uprawa

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Systim

Księgowość przez Internet – online

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »