| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Ogórki w ogrodzie – uprawa

Ogórki w ogrodzie – uprawa

Uprawa ogórków nie jest skomplikowana, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Ogórkom trzeba zapewnić odpowiednie stanowisko – ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru oraz pilnować terminów siewu. Co jeszcze jest ważne przy uprawie ogórków?

Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórki zawierają sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Zawierają bardzo dużo wody (98,8%), dlatego warto je spożywać latem, kiedy nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na płyny. Ogórkom przypisuje się właściwości regulujące pracę serca, wątroby i nerek. Zarówno świeże, jak i konserwowe ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw, ponieważ stymulują wytwarzanie soków żołądkowych. Kiszone ogórki są bogate w witaminę C, która jest wytwarzana przez bakterie w procesie kiszenia.

Stanowisko

Najlepiej uprawiać ogórki w miejscu ciepłym słonecznym i zacisznym (wskazana jest południowa strona ogrodu). Rośliny te mają wysokie wymagania cieplne, giną poniżej 2°C, a do wykiełkowania potrzebują temperatury minimum 12°C. Optymalna temperatura do rozwoju to około 25 °C. Ogórki można osłonić od wiatru siejąc równolegle rzędy sałaty lub kalarepy.

29.90 złPodróże służbowe - Raporty INFOR - PDF

Podłoże

Najkorzystniejszym podłożem pod uprawę ogórków jest gleba ciepła i żyzna, bogata w próchnicę. Ogórki wymagają obojętnego pH gleby. Na glebach ciężkich, mokrych i nieprzewiewnych uprawa ogórka nie udaje się.

Ogórków nie należy uprawiać na tym samym miejscu częściej niż co 4 lata.

Wysiew

Nasiona wysiewa się bezpośrednio do ziemi w drugiej połowie maja, gdy gleba jest odpowiednio ciepła i nie występują nocne przymrozki. Istnieją dwa sposoby siewu ogórków: gniazdowy i rzędowy.

Zobacz także: Marchew – uprawa

    Siew gniazdowy
Nasiona wysiewamy co 30 cm, wkładając po kilka nasion. Najlepiej jeśli dwa rzędy znajdują sie w odległości 60 cm od siebie, a potem następuje przerwa 120 cm i znów dwa rzędy bliżej siebie. Po siewie glebę należy podlewać, warto dodatkowo przykryć ją folią, co zapewni nieco wyższą temperaturę. Po wytworzeniu pierwszej pary liści usuwamy część roślin tak, aby zostało 5–7 siewek na długości metra.

    Siew rzędowy
W tym przypadku nasiona sieje się gęściej, bo co 5 cm. Przy siewie rzędowym również dwa rzędy powinny znajdować się w odstępach 60 cm, potem przerwa 120 cm i dwa następne rzędy po 60 cm. Po wysianiu glebę podlewamy i przykrywamy folią. Po wytworzeniu pierwszej pary liści rośliny przerywamy, tak aby na długości metra pozostało 5–7 siewek.

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

PAŹ21
TydzieńPWŚCPSN
40293012345
416789101112
4213141516171819
4320212223242526
4427282930310102

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Andrzej Łukaszewicz

Ekspert z zakresu zamówień publicznych

Zostań ekspertem Infor.pl »