| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Ogórki w ogrodzie – uprawa

Ogórki w ogrodzie – uprawa

Uprawa ogórków nie jest skomplikowana, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Ogórkom trzeba zapewnić odpowiednie stanowisko – ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru oraz pilnować terminów siewu. Co jeszcze jest ważne przy uprawie ogórków?

Nawożenie

Przygotowując się do uprawy ogórków, warto ziemię użyźnić obornikiem. Ogórki mają wysokie zapotrzebowanie na fosfor, dlatego też dobrze jest przed wysianiem zasilić glebę nawozem azotowym, fosforowym i potasowym w dawce po 300 g nawozów.

Podlewanie

Ogórki do prawidłowego rozwoju potrzebują dużo wody, dlatego trzeba dbać o regularne i obfite nawadnianie, zwłaszcza w okresie suszy. Jedynie na początku wzrostu rośliny nie należy jej zbyt mocno i często podlewać. Szczególnie istotne jest nawadnianie w okresie kwitnienia i tworzenia owocu.

Szkodniki i choroby

Szkodnikiem najczęściej atakującym ogórki jest mączniak rzekomy.

Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?

Pielęgnacja

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie ogórków to nawadnianie i zbieranie na bieżąco dojrzałych okazów. Chcąc zapewnić rosnącym ogórkom jeszcze lepsze warunki, możne je uprawiać na podwyższonych zagonach. Na całej długości zagonu przewidzianego pod uprawę kopiemy rów o szerokości 50 cm i głębokości około 15 cm. Rów ten wypełniamy obornikiem i przykrywamy wykopaną glebą. Tak utworzony wał powinien wystawać około 15–20 cm ponad powierzchnię gruntu.

Chłodnik ogórkowy z czosnkiem

Składniki:
10 dag ogórka zielonego
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
100 ml mleka
6 łyżek jogurtu
łyżka białego wina
sok z cytryny
sól ziołowa
koperek do posypania

Przygotowanie:
Czosnek należy rozgnieść, cebulkę posiekać i połączyć z czosnkiem. W drugim pojemniku wymieszać mleko, jogurt i wino. Potem dodać pastę czosnkowo-cebulową. Ogórki zetrzeć na tarce, zostawić kilka plasterków do dekoracji. Na koniec zupę przyprawić sokiem z cytryny, solą ziołową i posypać koperkiem. Przed podaniem schłodzić.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Romuald Pilitowski

Prezes Zarządu Salomon Finance

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »