| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Kalafior w ogrodzie – uprawa

Kalafior w ogrodzie – uprawa

Kalafior powinien być uprawiany na najlepszych glebach, bogatych w substancje odżywcze. Kalafior jest rośliną smaczną, ale i wymagającą. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafior?

Częścią jadalną kalafiora są nierozwinięte pąki kwiatowe i ich szypułki, formujące tzw. różę, która jest doskonałym źródłem witaminy C – 100g surowego kalafiora pokrywa zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Kalafior jest niskokaloryczny, zawiera minimalne ilości tłuszczu i sodu, można go więc spożywać bez ograniczeń. Ponadto kalafior, podobnie jak inne warzywa kapustne, bogaty jest w związki siarki chroniące przed nowotworami.

Stanowisko

Kalafiory najlepiej rozwijają się na stanowiskach słonecznych.

Zobacz także: Kapusta – uprawa

Podłoże

Uprawa kalafiora możliwa jest jedynie na glebach bogatych w próchnicę i w związki mineralne, a zwłaszcza w wapń. Kalafior ma płytki system korzeniowy, dlatego podłoże, na którym się rozwija, musi być wilgotne. Jest to roślina potrzebująca wyjątkowo dużo składników odżywczych, dlatego też ważne jest nawożenie w przypadku kalafiora. Uprawa kalafiora nie udaje się na glebach piaszczystych.

Wysiew

Odmiany wczesne wysiewane są do specjalnych skrzynek inspektowych w lutym, średnie w marcu, natomiast późne siejemy na rozsadniku w czerwcu. Zdecydowanie łatwiej jest kupić gotowe sadzonki, które sadzi się do gruntu w odległości 40–50 cm od siebie. Sadzenie rozsady przerośniętej lub z uszkodzonymi korzeniami jest powodem niewłaściwego wykształcenia róży.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Mateusz Latkowski

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »