| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Ziemniaki uprawiane były przez Inków już 3500 lat temu. Do Europy dotarły w XVI wieku, a w Polsce uprawiane są od końca wieku XVIII i właściwie codziennie można je spotkać na polskich stołach w postaci placków, purée, frytek, a także jako składnik zup. Co warto wiedzieć o uprawie ziemniaków?

Podlewanie

Jeżeli uprawiamy ziemniaki na niewielkiej grządce, możemy podlewać je zawsze wtedy, gdy z powodu niewielkich opadów deszczu mają za sucho.

Rozmnażanie

Sadzonki robimy z ubiegłorocznych ziemniaków, które sadzimy w odstępach około 30 cm, na głębokości 10 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić około pół metra. Można użyć ręcznej sadzarki do ziemniaków, która pozwala uzyskać dołek o odpowiedniej dla ziemniaka wielkości.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

Szkodniki i choroby

Najpowszechniejszym szkodnikiem, jaki może utrudniać uprawę ziemniaków, jest stonka ziemniaczana. Pojawia się ona podczas kwitnienia roślin i żeruje na liściach ziemniaka całkowicie je zjadając. Równie niebezpieczną chorobą jest zaraza ziemniaczana, która objawia się brązowymi plamami na wierzchniej stronie liści oraz białym nalotem na stronie spodniej. Efektem końcowym jest gnicie łodyg i korzeni. Chore rośliny należy usunąć z plantacji i spalić.

Pielęgnacja

Najważniejsze w uprawie ziemniaków jest usuwanie chwastów, szkodników i chorych okazów z plantacji.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Składniki:
8 dużych ziemniaków
25 dag pieczarek
1 cebula
1 pomidor
2 łyżki masła
szczypiorek
5 dag żółtego sera

Przygotowanie:
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, a pieczarki i cebulę drobno pokroić i udusić do miękkości na maśle. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i pieczarek pod koniec duszenia. Dodajemy posiekany szczypiorek. Ziemniakom z góry i z dołu ścinamy cienki plaster (tak, aby ziemniak stał), a większą część ziemniaka wydrążamy łyżeczką. Powstałe otwory wypełniamy farszem pieczarkowym, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku do roztopienia się sera.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Andrzej Wal

http://www.w-a-l.pl/

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »