| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Cukinia – uprawa

Cukinia – uprawa

Uprawa cukinii należy do najprostszych i najmniej wymagających. Warzywo to owocuje szybko i daje obfite plony. Z jednego krzaka cukinii możemy uzyskać nawet 45 owoców. Jadalne są zarówno owoce, jak i kwiaty. Co warto wiedzieć o uprawie cukinii?

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Stanowi cenne źródło witamin (B1, B2, C i PP). W cukinii jest również wapń i potas, który jest szczególnie ważny latem, kiedy tracimy go podczas pocenia się. Ponadto cukinia jest źródłem beta-karotenu, który w połączeniu z tłuszczami przekształca się w przyswajalną dla ludzkiego organizmu witaminę A. Cukinia ma właściwości odtruwające, jest lekkostrawna i ma zbawienny wpływ na procesy trawienia. Jest idealna dla osób cierpiących na zgagę, nadkwaśność i dolegliwości refluksowe.

Stanowisko

Pod uprawę cukinii najlepiej wybrać stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.

Zobacz także:  Pomidory – uprawa

Podłoże

Najlepiej uprawiać cukinię na glebie żyznej, próchniczej i przepuszczalnej, ale można także w mniej sprzyjających warunkach i również obficie zaowocuje. Przedplonem (roślina, która wcześniej rosła w tym miejscu) dla cukinii może być każde warzywo z wyjątkiem dyniowatych.

Wysiew

Nasiona cukinii należy wysiewać wprost do gruntu w połowie maja. Nasiona siejemy gniazdowo (po 2–3 sztuki) w dołku o głębokości około 4 cm. Gdy siewki wzejdą, usuwamy słabe, pozostawiając tylko tę najsilniejszą. Cukinię można uprawiać również w donicach.

Data publikacji:

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Cukinia Fot. Fotolia
Cukinia Fot. Fotolia

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

PAŹ31
TydzieńPWŚCPSN
40293012345
416789101112
4213141516171819
4320212223242526
4427282930310102

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Agnieszka Snopek

Młodszy Konsultant ds. Projektów HR w Grupie Tempo

Zostań ekspertem Infor.pl »