| INFORFK | INFORRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Cukinia – uprawa

Cukinia – uprawa

Uprawa cukinii należy do najprostszych i najmniej wymagających. Warzywo to owocuje szybko i daje obfite plony. Z jednego krzaka cukinii możemy uzyskać nawet 45 owoców. Jadalne są zarówno owoce, jak i kwiaty. Co warto wiedzieć o uprawie cukinii?

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Stanowi cenne źródło witamin (B1, B2, C i PP). W cukinii jest również wapń i potas, który jest szczególnie ważny latem, kiedy tracimy go podczas pocenia się. Ponadto cukinia jest źródłem beta-karotenu, który w połączeniu z tłuszczami przekształca się w przyswajalną dla ludzkiego organizmu witaminę A. Cukinia ma właściwości odtruwające, jest lekkostrawna i ma zbawienny wpływ na procesy trawienia. Jest idealna dla osób cierpiących na zgagę, nadkwaśność i dolegliwości refluksowe.

Stanowisko

Pod uprawę cukinii najlepiej wybrać stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.

19,90 złFaktury 2014 - PDF

Zobacz także:  Pomidory – uprawa

Podłoże

Najlepiej uprawiać cukinię na glebie żyznej, próchniczej i przepuszczalnej, ale można także w mniej sprzyjających warunkach i również obficie zaowocuje. Przedplonem (roślina, która wcześniej rosła w tym miejscu) dla cukinii może być każde warzywo z wyjątkiem dyniowatych.

Wysiew

Nasiona cukinii należy wysiewać wprost do gruntu w połowie maja. Nasiona siejemy gniazdowo (po 2–3 sztuki) w dołku o głębokości około 4 cm. Gdy siewki wzejdą, usuwamy słabe, pozostawiając tylko tę najsilniejszą. Cukinię można uprawiać również w donicach.

POLECANE ARTYKUŁY

TERMINARZ

WRZ18
TydzieńPWŚCPSN
361234567
37891011121314
3815161718192021
3922232425262728
4029300102030405

Ostatnio na forum

Narzędzia przedsiębiorcy

Eksperci infor.pl

Joanna Komandzik-Szałagan

Prawnik

Zostań ekspertem Infor.pl »