| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Pomidory – uprawa

Pomidory – uprawa

Pomidory obecnie zajmują pierwsze miejsce na świecie w uprawie i mają bardzo duże znaczenie konsumpcyjne. Do XIX wieku pomidory uważane były za rośliny trujące i pełniły głównie funkcję ozdobną w ogrodach. Później jednak doceniono ich walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Uprawa pomidorów w naszym klimacie możliwa jest od połowy maja do końca września. Jak przygotować się do uprawy pomidorów?

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są dobrym źródłem prowitaminy A, występującej w formie karotenoidów. Mają właściwości utleniające i słyną z działania hamującego rozwój komórek rakowych. Z pomidorami dostarczymy organizmowi witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP). Pomidory są znakomitym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Jednoczesne występowanie żelaza i witaminy C pozwala na zachowanie żelaza w formie łatwo przyswajalnej dla człowieka.

Stanowisko

Pod uprawę pomidorów należy wybrać stanowisko słoneczne, najlepiej po południowej stronie ogrodu. Rośliny te najlepiej czują się, kiedy mają dużo przestrzeni.

Podłoże

Najkorzystniejsza dla pomidorów jest gleba przepuszczalna, bogata w próchnicę.

Zobacz także: Jak wyhodować szpinak?

Wysiew

Pomidory zazwyczaj uprawiane są przez rozsadę. Nasiona wysiewa się do skrzynek od połowy marca do połowy kwietnia. Rośliny zaczynają wschodzić po niespełna tygodniu, wtedy skrzynkę należy postawić na dobrze oświetlonym parapecie. Optymalna temperatura dla rozwoju kiełkujących pomidorów to 20–25oC, a po wzejściu 18oC. Kiedy rośliny wytworzą pierwszy liść właściwy, należy przesadzić je do pojemników o średnicy około 9 cm. Rozsadę przesadzamy na grządki w rozstawie 80x50cm dla odmian wysokich i dwa razy mniejszym dla odmian niskich. Po posadzeniu należy rośliny obficie podlać i nie podlewać przez następny tydzień. Później pomidory podlewamy co 2 lub co 3 dzień.

Nawożenie

Ziemię pod uprawę pomidorów warto użyźnić obornikiem lub kompostem. Nawozimy pomidory nawozem organicznym także wtedy, gdy zawiązują się owoce. W sklepach ogrodniczych dostępne są specjalistyczne nawozy kolorowe skomponowane specjalnie pod kątem uprawy pomidorów.

Podlewanie

Rośliny należy podlewać dwa razy w tygodniu, a w suche i w ciepłe dni zawsze wtedy, gdy ich podłoże zaczyna wysychać.

Szkodniki i choroby

Pomidory atakowane są między innymi przez mszyce, rak bakteryjny oraz szarą plamistość.
Są także podatne na choroby grzybicze – wszelkiego rodzaju zgnilizny, zarazy (ziemniaczana). Bardzo trudno jest uprawiać pomidory zgodnie z zaleceniami upraw ekologicznych, dla uzyskania zdrowych owoców warto zastosować oprysk Miedzian 50WP. Sprawdzonym sposobem jest także oprysk mlekiem krowim, najlepiej "prosto od krowy".

Zobacz także: Kalafior w ogrodzie – uprawa

Resztek po pomidorach nie kompostujemy.

Pielęgnacja

Najlepiej jeśli pomidory rosną podparte palikami, wtedy nie wyginają się pod ciężarem owoców. Aby choroby nie przenosiły się z ziemi na roślinę, warto usunąć dolne liście na wysokość około 30 cm nad ziemią. Dobrym źródłem potasu dla pomidorów są ułożone do gruntu na dno dołka skórki od bananów.

Należy pamiętać, aby co dwa tygodnie usuwać boczne pędy wyrastające w kątach liści.

Pomidory nadziewane pieczarkami i fetą

Składniki:
pomidory
pieczarki
ser feta
pieprz
zioła i przyprawy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pomidorom odkrajamy kapelusiki i odkładamy na bok. Wydrążamy pomidory łyżeczką. Pieczarki usmażyć na oliwie, a ser pokroić w małe kostki. Do wydrążonych pomidorów wsypać ulubione zioła, a następnie dodać kosteczki sera i pieczarek. Całość przykrywamy kapelusikiem i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 15 minut.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Simpkins & Co Solicitors

Jedna z najlepszych firm prawniczych w południowej Anglii

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »