| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Cebula – uprawa

Cebula – uprawa

Cebula jest warzywem chętnie uprawianym i cenionym ze względu na swoje właściwości smakowe, dietetyczne i zdrowotne. Cebula jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna, jednak dodana do potraw wspaniale podkreśla ich smak. Warto jeść nie tylko samą cebulę, lecz także szczypiorek, który jest smaczny i zdrowy. Jak uprawiać cebulę?

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula jest bardzo bogata w witaminy, m.in. A, B1, B2 oraz C, a także w wapń, błonnik i cynk, który pomaga w problemach z prostatą oraz wpływa korzystnie na cerę. Cebula pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wzmacnia wytrzymałość naczyń krwionośnych, ułatwia trawienie i pomaga leczyć przeziębienia. Najzdrowiej jest spożywać surową cebulę, na przykład dodaną do surówki.

Stanowisko

Cebula najlepiej rośnie na stanowiskach ciepłych i słonecznych.

Zobacz także: Pomidory – uprawa

Podłoże

Pod uprawę cebuli najbardziej nadaje się gleba lekka i bogata w próchnicę. Na glebach piaszczystych, podmokłych i ciężkich uprawa cebuli nie udaje się.

Wysiew

Nasiona cebuli wysiewa się pod koniec marca, bezpośrednio do gruntu. Można także wysiewać z dymki, jest to zdecydowanie łatwiejszy sposób. Dymkę, czyli małe cebule przeznaczone do sadzenia, możemy kupić w sklepie ogrodniczym.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Piotr Ignaczak

Psycholog i mediator

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »