| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Seler – uprawa

Seler – uprawa

Seler to roślina uprawna dorastająca do trzydziestu centymetrów wysokości. Jadalny jest jego korzeń oraz nać. Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście, obecnie wiadomo na pewno, dzięki naukowym badaniom, że przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Co należy wiedzieć o uprawie selera?

Właściwości lecznicze selera

Seler zawiera witaminy A, B1, B2, B6, PP, E i C oraz 9 ważnych aminokwasów, a wśród nich walinę, która wspomaga mechanizm widzenia. Seler ma działanie wzmacniające, leczy kamicę nerkową, wzdęcia, kolki żołądkowe, a także poprawia pamięć. Ponadto seler usprawnia przemianę materii, dzięki czemu zapobiega otyłości. Stosowany jest także jako afrodyzjak.

Stanowisko

Seler najlepiej uprawiać w miejscach nasłonecznionych.

Podłoże

Seler do prawidłowego wzrostu potrzebuje żyznej gleby. Powinna ona być wilgotna i bogata w próchnicę. Na glebach podmokłych i zakwaszonych uprawa selera nie udaje się, podobnie jest, kiedy gleba zawiera zbyt dużą ilość wapnia. Niekorzystnie na rozwój selera wpływa długo utrzymująca się obniżona wilgotność gleby, silne nasłonecznienie oraz wysokie temperatury.

Zobacz także:  Ogórki w ogrodzie – uprawa

Wysiew

Seler korzeniowy uprawia się z rozsady. Nasiona można wysiewać od połowy lutego do połowy marca. Skrzynki należy ustawić w jasnym i ciepłym miejscu (około 24°C), po wykiełkowaniu można przenieść w miejsce chłodniejsze (18-20°C). Kiedy rośliny wytworzą pierwsze listki, przesadzamy je, aby znajdowały się w odległości 5 cm od siebie. Przesadzać do gruntu można kiedy rośliny mają około 5 liści właściwych, co następuje około 8 tygodni po wysianiu. Ważne jest, aby przed przesadzeniem młode rośliny zahartować poprzez otwieranie okna, ale nie należy dopuścić do tego, aby temperatura w pomieszczeniu spadła poniżej 8°C.

Nawożenie

Seler najlepiej nawozić obornikiem lub kompostem.

Podlewanie

Podlewać należy zawsze wtedy, kiedy podłoże jest wysuszone z powodu braku opadów deszczu i wysokiej temperatury.

Rozmnażanie

Seler można rozmnażać z nasion lub z rozsad. Rozsady sadzimy w miarę płytko w połowie maja, kiedy temperatura osiągnie powyżej 12°C.

Szkodniki i choroby

Seler atakowany jest głównie przez dwie choroby: septoriozę oraz parch selera. Septorioza doprowadza do pojawienia się rdzawych plam na liściach, natomiast parch objawia się w postaci brunatnych plam na korzeniu selera oraz żółknących liści.

Zobacz także:  Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Zabiegi pielęgnacyjne

Seler należy uprawiać w drugim roku po użyźnieniu gleby obornikiem. Nie należy urywać liści w czasie wzrostu warzywa, gdyż hamuje to wytwarzanie korzenia. Poza tym seler trzeba podlewać, odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół niego.

Seler duszony z pomidorem

Składniki:
pół selera
1 duży pomidor
cebula
sól
cukier
siekany koperek lub natka pietruszki
2 łyżki chudego jogurtu

Przygotowanie:
Seler należy pokroić, zalać szklanką wody i dusić przez 15 minut. Następnie dodać obrany ze skórki pomidor i posiekaną cebulę, przyprawić i dusić do miękkości. Całość posypać koperkiem lub natką pietruszki i polać jogurtem.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Łatwe podatki

Portal „Łatwe podatki” pozwala zrozumieć trudne zagadnienia związane z podatkami (takimi jak np. VAT, CIT czy PIT) w sposób stosunkowo przystępny, podparty ciekawymi przykładami.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »