| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Warzywa i owoce > Kapusta – uprawa

Kapusta – uprawa

Kapusta swą popularność zawdzięcza łatwości uprawy, wysokiej wartości odżywczej oraz szerokim możliwościom zastosowania. Forma głowiasta białej kapusty uprawiana jest od czasów starożytnych, a na terenie Europy została rozpowszechniona przez Rzymian. W Polsce kapusta uprawiana jest od XV wieku i jest bardzo popularna, przyrządza się z niej m.in. kapuśniak, bigos i gołąbki.

Dlaczego warto jeść kapustę?

Kapusta jest warzywem o wysokich walorach odżywczych i dietetycznych i co ważne, nie traci swoich właściwości po przetworzeniu. Kapusta zawiera związek o działaniu antyrakowym ‑ sulforafan. Ponadto spożywając surowa kapustę dostarczymy organizmowi witaminy C oraz w mniejszych ilościach witamin A, B1, B2, PP. Świeża kapusta jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo. Ma również właściwości dezynfekujące, ułatwia gojenie się ran i łagodzi skutki ukąszeń owadów. Kapusta kiszona przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka. Sok z kiszonej kapusty działa wzmacniająco na wątrobę, żołądek i śledzionę, poprawia apetyt, pomaga przy zaparciach. Te cechy kapusty są od dawna wykorzystywane w medycynie ludowej.

Stanowisko

Najkorzystniejsze dla kapusty są stanowiska słoneczne.

Zobacz także: Ziemniaki w ogrodzie – uprawa

Podłoże

Kapustę najlepiej jest uprawiać na glebach zasobnych w substancje odżywcze i niezakwaszonych. Odmiany wczesne można uprawiać na glebach lekkich i zasobnych w próchnicę. Odmiany późne wymagają gleb cięższych. Ze względu na możliwość wystąpienia kiły kapusty, na tym samym miejscu kapustę można uprawiać nie częściej niż co 4 lata. Po kapuście można zastosować jako poplon: burak ćwikłowy, szpinak, sałatę.

Wysiew

Kapustę uprawia się z rozsady. Przygotowanie rozsady zajmuje około 8 tygodni. Rozsada odmian wczesnych przygotowywana jest w specjalnych skrzynkach inspektowych, rozsadę odmian późniejszych możemy przygotować samodzielnie. Nasiona kapusty wysiewamy na rozsadniku (można tutaj wykorzystać małe doniczki lub drewniane skrzynki, które postawimy na parapecie) na początku maja, do gruntu sadzimy w połowie czerwca. Pomiędzy roślinami należy zachować odstęp 50–70 cm.

Nawożenie

Przygotowując miejsce pod uprawę kapusty, warto zastosować obornik i dopiero w następnym roku posadzić kapustę. Poza tym kapustę nawozimy kompostem oraz nawozem zielonym (świeża masa roślinna wprowadzona do gleby w celu podniesienia jej żyzności).

Kapusta gromadzi wokół siebie dużo szkodników, dlatego nie należy po zbiorze jej resztek dodawać do kompostu.

Podlewanie

Kapusty biała i czerwona oraz włoska do prawidłowego wzrostu potrzebują sporo wody, szczególnie po sadzeniu i w okresie wzrostu główek.

Zobacz także: Kalafior w ogrodzie – uprawa

Pielęgnacja

Kluczowe zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie kapusty to usuwanie chwastów, spulchnianie podłoża i nawadnianie.

Zasmażana młoda kapusta

Składniki:
2 główki młodej kapusty
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
łyżka gęstej śmietany
pęczek kopru
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści, poszatkować, przełożyć do garnka i zalać do połowy wodą. Posolić i gotować aż kapusta zmięknie. Następnie odlać większość wody, dodać posiekany koperek i szczypior i dusić do całkowitego odparowania wody. Z masła i z mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Anna Dylewska

Prawnik w kancelarii e|n|w|c

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »