| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Warzywa i owoce

Odmiany marchwi – Paryska, Bolero, Major i inne

Aktualizacja: 26.07.2012

Marchew jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawia się liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia – białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany o zabarwieniu intensywnie pomarańczowym, zawierają one najwięcej karotenu. »

Morele w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 26.07.2012

Uprawa moreli staje się coraz bardziej popularna. Dojrzałe owoce moreli są tak smaczne, że wprost rozpływają się w ustach, czym rekompensują czas, jaki poświęcimy na pielęgnację drzewek. Zobacz co warto wiedzieć, zanim posadzimy morelowe drzewko w swoim ogrodzie? »

Bób w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 20.06.2012

Uprawa bobu jest bardzo prosta i popularna w Polsce. Do bezpośredniej konsumpcji najczęściej wykorzystuje się zielone, niedojrzałe nasiona bobu, które zawierają białko, węglowodany, sole mineralne oraz kompleks witamin. Co warto wiedzieć o uprawie bobu? »

Rabarbar w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 24.05.2012

Rabarbar jest byliną, która dorasta do półtora metra wysokości. Jest to roślina wieloletnia, jej zimująca w ziemi część podziemna nie zamiera, lecz odradza się na wiosnę, wypuszczając świeże liście. Rabarbar nie ma dużych wymagań, dlatego często uprawiany jest w przydomowych ogródkach. »

Śliwka w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 25.05.2012

Najstarsze informacje o śliwach w Polsce pochodzą z XII wieku. Śliwa należy do rodzaju krzewów - Prunus, który obejmuje 32 gatunki. Większość odmian uprawianych w Polsce została przywieziona z Węgier. Co powinniśmy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na uprawę śliw w ogrodzie? »

Pasternak – uprawa

Aktualizacja: 07.05.2012

Pasternak do XVIII wieku był w Polsce jedną z podstawowych jarzyn, nie znano bowiem jeszcze wtedy ani ziemniaków, ani marchwi, ani buraków. Do jedzenia używano aromatycznych i pożywnych korzeni. Uprawa pasternaku jest stosunkowo prosta. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie? »

Cykoria w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 07.05.2012

Cykoria sałatowa jest rośliną liściastą. Cykorię od sałaty odróżnia przede wszystkim to, że cykoria jest znacznie bogatsza w substancje odżywcze, szczególnie te cenne w okresie zimowym. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie cykorii sałatowej? »

Por – uprawa

Aktualizacja: 24.04.2012

Por jest rośliną dwuletnią, uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną, aby poza cebulą wykorzystać także jego liście. Por należy do warzyw uprawianych jako jarzyna lub przyprawa kuchenna. Jest łatwy w uprawie i odporny na niskie temperatury, dzięki czemu można go zbierać nawet zimą. Pot może stanowić wspaniałą przyprawę do mięsa i do sosów. Jest to też znakomity dodatek do mięs. Jak uprawiać por? »

Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Aktualizacja: 24.04.2012

Kukurydza jest rośliną bardzo prostą w uprawie. W Polsce kukurydza uprawiana jest głównie na kiszonkę, rzadziej na susz oraz na ziarno. Roślina ta jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, która w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobacz, co warto wiedzieć o uprawie kukurydzy? »

Papryka – uprawa

Aktualizacja: 19.04.2012

Papryka przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej i z Ameryki Południowej, w Polsce uprawa papryki stała się bardzo popularna w ciągu ostatnich 15 lat. Papryka jest warzywem cenionym w ze względu na walory smakowe, a także dużą zawartość witaminy C, żelaza oraz wapnia. Co warto wiedzieć o uprawie papryki? »

Maliny – uprawa

Aktualizacja: 24.05.2012

Uprawa malin w naszym klimacie nie nastręcza większych trudności. Malina dorasta do 2 m wysokości, a jego owoce słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz z właściwości leczniczych, które zawdzięczają zawartości kwasu elagowego. »

Truskawki – uprawa

Aktualizacja: 25.05.2012

Truskawki (Fragaria ananassa) uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego ze względu na smaczne owoce. Owoce nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Z owoców truskawek wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożonki, a liście suszy się na herbatę. Co warto wiedzieć o uprawie truskawek? »

Borówka amerykańska – uprawa

Aktualizacja: 30.05.2012

Borówka amerykańska uprawiana jest w Polsce od lat siedemdziesiątych XX wieku. Borówka amerykańska ma smaczne owoce i charakteryzuje się dużą wartością dietetyczną i małą kalorycznością. Sole mineralne, witaminy i pektyny, w jakie bogate są owoce borówki, wywierają korzystny wpływ przy leczeniu chorób serca i oczu. Co trzeba wiedzieć, zanim przystąpimy do uprawy borówki amerykańskiej? »

Marchew – uprawa

Aktualizacja: 12.04.2012

Uprawa marchwi nie przysparza większych trudności, dlatego roślina ta jest powszechnie znana ogrodnikom i bardzo często przez nich uprawiana. Marchew najlepiej rośnie na glebach z dużą zawartością próchnicy, lekkich, piaszczysto-gliniastych. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o uprawie marchwi? »

Pomidory – uprawa

Aktualizacja: 14.03.2012

Pomidory obecnie zajmują pierwsze miejsce na świecie w uprawie i mają bardzo duże znaczenie konsumpcyjne. Do XIX wieku pomidory uważane były za rośliny trujące i pełniły głównie funkcję ozdobną w ogrodach. Później jednak doceniono ich walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Uprawa pomidorów w naszym klimacie możliwa jest od połowy maja do końca września. Jak przygotować się do uprawy pomidorów? »

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Prawna Piszcz, Norek i Wspólnicy

Wszechstronne usługi dla biznesu, samorządów oraz jednostek administracji publicznej.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »