| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Moja firma > Dom > Ogród i kwiaty > Ogród > Projektowanie ogrodów > Jak zaprojektować ogródek warzywny?

Jak zaprojektować ogródek warzywny?

Ogród warzywny – sposób na ekologiczną uprawę warzyw w naszym domu. Wystarczy trochę nasion i miejsce odpowiednie dla ogródka warzywnego aby uprawiać zdrowe i smaczne warzywa. Radzimy jak stworzyć ogródek warzywny we własnym domu.

Dobór roślin do ogródka warzywnego

Popularnymi roślinami, które warto sadzić są: marchew, cebula, por, buraki, seler kapusta, sałata i dynia. Dobrze znoszą warunki klimatyczne panujące w naszym kraju i dają dorodne plony. Różnorodność odmian dostępnych w sklepach, daje nam duże pole do popisu w uprawie warzyw. Często są nie tylko wartościowym i smacznym dodatkiem do potraw, ale też ozdobą ogrodu.

Istnieje wiele gatunków i odmian o ciekawej fakturze, kształcie, kolorze liści pędów i owoców. Należą do nich między innymi: sałata o trzech odcieniach czerwieni (Lactusa sativa ‘Sanguine’), seler naciowy o żółtawym zabarwieniu liści (Apium graveolens ‘Golden Spartan’), pomidor produkujący dużą ilość małych czerwonych owoców (Lycopersicon esculentum ‘Koralik’) oraz przeróżne odmiany dyń dające piękne kwiaty i ciekawie wyglądające owoce.

Przygotowanie gleby pod ogródek warzywny

Zanim przystąpimy do wysiania roślin, należy przygotować odpowiednio glebę. Powinna być ona żyzna, gdyż warzywa mają wysokie wymagania pokarmowe. Najlepiej, gdy ziemię przekopiemy z kompostem. Można też użyć obornika. Gdy nie posiadamy odpowiedniej ilości naturalnego nawozu, glebę zasilamy nawozami mineralnym.

Zobacz także: Jak stosować zioła i przyprawy?

Siew roślin

Dla łatwiejszej pielęgnacji i porządku na naszym warzywniku, najlepiej siać nasiona w rzędach, co ok. 30 cm, do rowków o głębokości 1 cm. Pamiętajmy by rośliny o podobnych wymaganiach, znajdowały się na tym samym zagonie. I tak: por, seler pomidor, sałata, ogórek dynie i kapusty mają największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Druga grupę stanowi: marchew, buraki, cebule, rzodkiew oraz rośliny przyprawowe.

Najmniej wymagające są warzywa z grupy roślin motylkowych (groch, soczewica). W uprawie warzywnika ważne jest stosowanie płodozmianu. Metoda ta polega ona na corocznym, planowym zmianowaniem gatunków roślin na określonej powierzchni uprawy, tak by z gleby co sezon pobierane były inne składniki pokarmowe, potrzebne dla określonej grupy roślin. Kolejną ważną zasadą jest tzw. uprawa współrzędna. Polega na uprawie obok siebie roślin wpływających na siebie korzystnie. Marchew i cebula chronią się wzajemnie przed szkodnikami. Doskonale w sąsiedztwie cebuli czują się także buraki, pomidory i truskawki. Dla kapusty dobrym towarzystwem są buraki sałata i seler. Dynie warto sadzić z kukurydzą i fasolą.

reklama

Narzędzia przedsiębiorcy

reklama

POLECANE

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Lege Artis

Ekspert wieszjak.pl

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »